ZADAR - Predstavljanje tri milijuna kuna vrijednog simulatora za studente Pomorskog odjela, povijesni dan je zadarskog sveučilišta, u Gradu sveučilišne i pomorske tradicije.

Rektorica Dijana Vican k tome je dodala kako su tim događajem garnirali obilježavanje 15 godina od osnivanja Sveučilišta u Zadru s ulaganjem koje Pomorski odjel čini konkurentnim.

Lokalna politika tu vrijednu investiciju Sveučilišta u obrazovanje kadrova danas nije prepoznala što je vidljivo iz sastava prvog reda.

Ali je prepoznala struka:  pomorski kapetani i uprava Tankerske plovidbe te predstavnici stranih kompanija koji su došli na lice mjesta upoznati to najnovije „čudo" tehnologije. Simulator je smješten u stotinjak kvadrata kvalitetno uređenog prostora u tzv. plavoj zgradi preko puta Pomorske škole. U Pomorskoj školi studenti su za vježbu koristili njihov simulator kao i onaj na Pomorskom fakultetu u Rijeci. - Zadar je posljednji od visokih učilišta u Hrvatskoj nabavio simulator i stao uz bok zajedničkog ulaganja u pomorske kadrove koji i dalje visoko kotiraju na međunarodnom tržištu, istaknuo je pročelnik Toni Bijelić. Oni je zahvalio Upravi Sveučilišta koja je prepoznala ulaganje u ljude. Studenti Pomorskog odijela kao i njihovi nastavnici dobili su mogućnost da se na tradiciju hrvatskog pomorstva gleda s ponosom, dodao je pročelnik. Simulator je, prema njegovim riječima, sinergija stručnog i znanstvenog.

- Na moru, u pomorskom zvanju, unatoč vještinama, znanju i sposobnostima više nema romantike, ustvrdio je  izv. prof. dr. Bijelić koji je i sam "navigavao".  Simulator,  ta visoko sofisticirana tehnologija  preuzima od čovjeka odlučivanje i odgovornost za brodove koji su veliki i potencijalni zagađivači ali donose vlasnicima velike zarade. Uz pomoć simulatora postiže se maksimalna brzina operacija i ušteda na ljudima, kazao je pročelnik Bijelić, pojašnjavajući novu ulogu pomorskog kadra koji se u skladu s međunarodnim standardima obrazuju na zadarskom sveučilištu.