ZADAR - Od 14 prijavljenih zadarskih zgrada koje su se natjecale za EU bespovratna sredstva za energetsku obnovu fasada, polovicu je prijavio stambeni upravitelj UNIK, tri su kod tvrtke NOVA SUHA, a po dvije kod Zara nekretnine te Čačić Obrt za stambeno gospodarstvo. Veliki upravitelji stanova nisu se javili na prvi krug natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Zadarski kapitalac prema odobrenim prijavama iz Fonda, svakako je neboder uz raskrižje Bulevara s Ulicom Franka Lisice (s kojeg su otpali dijelovi konstrukcije a na fasadi su još tragovi rata) kod kojeg bi energetske obnova koštala 4 milijuna kuna. UNIKA je uspjela napraviti i projekt obnove tzv. Žute kuće (kod Elektre) na kojoj je ljetos postavljeno upozorenje opasnosti za prolaznike.

Iako ima najveći stambeni fond tvrtka Tanker - stan nije prijavila niti jedan projekt. U pokušaju da dođemo do informacije i objašnjenja kod vlasnika i direktora Generija Sutlovića, ostali smo bez uspjeha. Vlasnik i direktor upravitelja stanova od kojih živi, nije uputio nikakvu informaciju spremnosti da se Tanker stan uhvati dodatnog posla u njihovom interesu, doznajemo od jednog predstavnika stanara.

Fasade su u Zadru odraz standarda njegovih građana. Energetskom obnovom dobiva se ne samo novi i ljepši izgled zadarskih pročelja, već ušteda energije, a sve to diže vrijednost nekretnina.  Shvatili su to i u Zadar stan, upravitelju koji za drugi krug natječaja Fonda priprema njih 15. Stanari se teško otvaraju, rekao nam je direktor Zadar stana Ante Rušev kao jedan od razloga zbog čega se nisu javili u prvi krug natječaja.

Upravitelji su nositelji projekta koji trebaju i potaknuti cijeli posao koji je zahtjevan. Potvrdila je to i Alma Schoeck, direktorica upravitelja Zara nekretnina. Oni su zadovoljni što su im prošla dva projekta, zgrada na Relji na vrhu Ulice Stjepana Držislava te Velebitska 12. - To je stara zgrada u jako lošem stanju, a imali smo problem s građevinskom papirologijom, gdje su nam u Odjelu za provedbu dokumenata izašli u susret i dobili smo potrebne papire u rekordnom roku, rekla je direktorica. U Zara nekretnina više ne misle da je teško nositi se s papirologijom i da je nemoguće napraviti projekte za prijavu. Imaju stručni tim i važno iskustvo radi čega pozivaju stanare da im se jave ako žele sudjelovati u drugom, ljetnom krugu natječaja za 60 posto bespovratnih sredstava iz EU fonda. Za ostatak investicije u energetsku obnovu suvlasnici uzimaju kredit.