Zimska događanja na Silbi, vrhunac kojih će biti Doček 2017. godine dobili su nacionalni odjek, mada se radi o najudaljenijem otoku zadarskog arhipelaga.

Međutim, energija Silbe koju su nanovo aktivirale nove generacije, na otok će dovesti nemali broj gostiju.

Svi zajedno stvaramo, kuhamo, tancamo, kantamo i čarobno ulazimo u Novu otočnu 2017. kojoj želimo još više ovakvih događaja i povezanih otoka i otočana - poruka je organizatora.

Silbenjanka Matilda Sindičić za Radio Zadra najavlila je  bogati adventski program koji počinje 23.12. s Božićnim koncertom gdje će pjevati sopranistica Antonela Nalis i zadarski tenor Ivan Dražović.

- Svaki dan ćemo do 31.12. imati neku manifestaciju: na Badanjak će biti kićenje bora s podjelom darova djeci, 26. prosinca  biranje silbenskoga kralja s nastupom KUD-a iz Sali, gostiju s Oliba i Raba. Silbenska alka u karićima  bit će 27. prosinca gdje će se sudionici obući u Djeda Mrazove.

Posebice će atraktivna biti obnova starog običaja biranja kralja :

U davna vremena silbenski kralj birao se  26.12 i mandat mu je trajao 12 dana.  Tada je Silba bila pod vlašću Mletaka. On s zvao Božićni kralj i imao je izvanredna prava, dijelio je dužnosti po selu i mirio zavađene, kažu naši stari. Ta tradicija se ugasila negdje oko 1814.godine.  Dakle, nakon 200 godina ove će godine Silba imati opet svoga kralja ponosno će Matilda.

Organizatori Adventa na ovom udaljenom zadarskom otoku imaju najavu velikog broja dolazaka ljudi koji bi Novu 2017. htjeli dočekati na Silbi pa pomalo i strahuju da će biti smještaja za sve zainteresirane.