Zadarska bolnica dobila je novi digitalni mamograf vrijedan milijun kuna. Ideja o nabavi uređaja pojavila prije dvije godine nakon posjeta Županijske lige protiv raka iz Čakovca. Razgovori koji su se tada vodili ponukali su zadarsku Ligu protiv raka da pokrenu postupak nabave.

- Prošle godine na Svjetski dan zdrave dojke, 17. listopada, uputili smo zamolbu Ministarstvu zdravstva za nabavu novog mamografa i aparata za UZV, a Liga je tada kao pokretač donirala iznos od 10 tisuća eura. Ministri Siniša Varga i Dario Nakić za vrijeme svojih mandata podržali su akciju. Sljedeći koraci bili su izvan domašaja Lige i rukovodstvo Opće bolnice na čelu s ravnateljem dr. Željkom Čulinom učinilo je sve da se ideja i realizira, rekao je Vladislav Tomčuk, tajnik Lige protiv raka Zadar, te se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u poboljšanju zdravstvenog standarda opremanje bolnice.

Riječ je o digitalnom mamografu visoke klase Fuji Amulet Innovality koji je odmah stavljen u uporabu.

- Rezultati su jako zadovoljavajući, povećao se komfor i protok pacijenta, naglasio je dr. Duško Dubroja.

Važnost prevencije i ranog otkrivanja raka naglasili su zamjenik ravnatelja bolnice dr. Edi Karuc, dr. Ivan Bačić, dr. Ljiljana Balorda i dr. Vesna Telesmanić Dobrić, otklanjajući sve neutemeljene strahove pacijentica od zračenja. Od 2006. godine u Zadarskoj županiji provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i tijekom 10 godina otkriveno je 279 karcinoma, od čega je velik postotak bio u prvom stadiju.

- Zadarska županija je nažalost među prvih pet po broju karcinoma, ali je postotak smrtnosti niži od prosjeka, što znači da bolnica ima dobre rezultate u otkrivanju ranih stadija, koji su izlječivi u 95 - 98 % slučajeva, naglasila je dr. Balorda, pozivajući žene da se uključe u novi ciklus programa.

- S novim digitalnim mamografom postotak ranog otkrivanja raka još će se više povećati, naglasila je dr. Talismanić.