Stečajni upravitelj Alen Khain podnio je izvješće o tijeku stečajnog postupka za remontno brodogradilište Nauta Lamjana u protekla tri mjeseca. Od posljednjeg izvješća potvrđen je stečajni plan protiv kojeg su žalbu podnijela trojica vjerovnika, a slučaj se trenutno nalazi na Visokom trgovačkom sudu.

Sudeći prema izvješću, nakon pet godina stečaja i brojnih zavrzlama, stigli su bolji dani za Nauta Lamjanu. Zaposleno je šest novih radnika i jedan prijašnji - umirovljenik na pola radnog vremena. Tako će novu remontnu sezonu brodogradilište dočekati sa trideset zaposlenih, što je za četvrtinu više u usporedbi s protekle dvije godine. 

Konačno se ekspanzija NL osjeća i na broju zaposlenih, čime ukupna djelatnost ostvaruje i svoju društvenu funkciju i revitalizira otok. Već se sada radi više nego prošle godine, a postoji potreba za proširenjem komercijalno operativnog prostora brodogradilišta te bi navedena investicija za nas iznosila oko 500 tisuća kuna, javlja Khan pozitivan trend u poslovanju. 

U nastavku dodaje: ukoliko bi proširili proizvodne kapacitete do kraja 2018. godine moglo bi se još zaposliti 10 ljudi s obzirom da za to imamo osigurano sredstva, a budući bi pretežito radove izveli naši zakupnici Kali gradnja s kojim bi se račun kompenzirao jer ove godine nemamo obveze izvršenja stečajnog plana, ako bude potvrđen, kaže Khan koji putem izvješća poziva vjerovnike da daju o navedenom mišljenje kako bi se u tom pravcu mogla predložiti odluka skupštine. 

U tijeku su pregovori oko povratka broda neeuropske zastave Capricorn i dolazak još jednog velikog broda iz Viktora Lenca. Kao dokaz dobrog poslovanja, u planu je i isplata božićnice radnicima od tisuću kuna. Khan je izvješću priložio popis 9 aktivnih sudskih sporova koji se vode trenutno na sudu.