ZADAR - Policijska uprava zadarska, prema prijedlogu reorganizacije novog, starog ministra Vlaha Orepića, trebala bi se ukinuti, odnosno s 1 200 zadarskih policijskih službenika upravljalo bi se iz Splita. 

U Zadru bi ostale, kao i do sada, samo dvije policijske postaje u koju bi se rasporedile sve službe iz uprave, bez prometne policije. Ona se, prema Orepićevom modelu novog ustroja policije, ukida kao i služba odnosa s javnošću, pa bi zadarski novinari za prometnu nesreću na Bulevaru, tražili informaciju u Splitu.   

Zbog takve najave prema kojoj Zadar više neće biti sjedište Policijske uprave, nezadovoljstvo je izrazio župan Stipe Zrilić na obilježavanju Dana policije. Reorganizacija policije je predložena još u travnju po sistemu regionalizacije: pet uprava - pet regija. Jedna od njih je, naravno, Zagreb.

Nakon što je Mostov ministar Orepić potvrđen na ministarskoj fotelji, očekuje se i javna rasprava o ovom prijedlogu, koji kao i sve dosadašnje reorganizacije državnih službi ne najavljuje kako bi model povezivanja bio efikasan. Smanjenje administracije nije isto što i stvarni učinak u odnosu na građane.

Predložena uprava u kojoj je Zadar s dvije policijske postaje, sezala bi u trokutu od Udbine, do Luna na Pagu i Prevlake na granici s Crnom Gorom.