ZADAR - Sinoć se u Matici Hrvatskoj dogodio izvjestan oblik lustracije na zadarski način. S jedne strane Josip Vidaković, autor knjige „Životne zgode i nezgode duboko u sjećanju" a na drugoj Davor Aras, jedan od likova iz te knjige koju je tiskala i predstavila Matica Hrvatske. Uredniku knjige i predsjedniku zadarskog ogranka Božidaru Šimuniću nije bilo ugodno na tom predstavljanju. Dopustio je raspravu nakon knjige, jer su mnogi Zadrani negativno reagirali na to kako je ih Vidaković prikazao, a tražio je i najmanji razlog da je prekine. 

Josip Vidaković je utvrdio kako ga je u svemu što je radio u životu, a bio je direktor Radio Zadra i Filozofskog fakulteta, da bi u mirovinu otišao kao sveučilišni profesor, obilježilo „20 i nešto mjeseci" koliko je radio kao pripravnik u Službi državne sigurnosti. -  Za sve važno što sam radio za ovaj grad i za Hrvatsku, ispada samo to da sam oličenje najozloglašenijeg udbaša koji je ljude hapsio i zatvarao, kazao je Vidaković. On je na jučerašnjem predstavljanju knjige u kojoj priča o aferi praćenja, aferi Nečastivi na Filozofskom fakultetu, sudskom progonu, poručio kako oprašta svim svojim progoniteljima osim onom, čije ime nije htio spomenuti, koji je telefonski slao njegovoj obitelji prijetnje smrću.   

- Nevjerojatno je kako je tih 20 i nešto mjeseci u službi državne sigurnosti imalo utjecaja na njegovu karijeru. Nije svatko mogao biti direktor javnih institucija kao što je Radio Zadar i fakultet. U šest sati ujutro 14. lipnja 1974. g., na vrata mog stana pozvonio je Joso Vidaković u pratnji milicionara i još jednog svjedoka. Oni su došli u pretragu mog stana, nakon čega su me priveli. UDBA je poslala najsposobnijeg u toj službi, kazao je Arsa u vrlo emotivnom nastupu. Nije propustio reći kako je Vidaković, koji je tada već bio na direktorskom mjestu, zvao svoje nalogodavce kako bi im rekao da je „profesorica trudna" i na taj način je poštedio progona. Bila je to tadašnja Arasova supruga pok. Teraza Arasa Ganza, sveučilišna profesorica povijesti. 

- Mi nakon rastave nikada više nismo pričali, pa Vidaković u svojoj knjizi iznosi neistine o mom utjecaju na njezinu karijeru, rekao je Aras.

- Kada sam shvatio iz razgovora s Tuđmanom kako je Josip Manolić važan faktor, znao sam da neće biti lustracije, prisjetio se Aras. Za njega je ključna rečenica koju je napisao Vidaković "kako naši ljudi žive u zabludi i misle kako režim Jugoslavije nije vodio računa o hrvatskim ljudima". Ali kojima, upitao se Aras. On je najavio kako će pisati predsjedniku Matice Hrvatske koja tiska knjige ljudima koji su zatvarali one koji su robijali za Hrvatsku (Aras je kao pripadnik HORA grupe osuđen za nacionalistički terorizam sa 6.5 godina robijanja u Lepoglavi). Neću kleti, svoje ću razočaranje ponijeti u grob, rekao je to u javnom suočavanju s čovjekom koji je za njega bio zadužen.