Nakon što je gradonačelnik Božidar Kalmeta prošlog tjedna primio novog veleposlanika Japana, danas je u nastupnom posjetu  u zadarskoj vijećnici bio i veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj, NJ.E. Park Won-sup-a.

Gradonačelnik Kalmeta i veleposlanik Won-sup razgovarali su o mogućnostima ostvarenja suradnje na različitim područjima od obostranog interesa te uspostavi prijateljskih odnosa između grada Zadra i sličnih gradova u Koreji. Veleposlanik je posebno ukazao na porast broja dolazaka korejskih turista u Hrvatsku, pa tako i u Zadar. S ciljem bolje povezanosti, pokrenuti su razgovori s nadležnima u državi radi uspostave izravnih letova između Zagreba i Koreje, istaknuo je veleposlanik, budući da korejski turisti do Hrvatske putuju preko velikih europskih gradova. Također, korejski veleposlanik iskazao je zainteresiranost za mogućnost povezivanja na sveučilišnoj razini, a napomenuo je i da je u Zadru zbog posjeta zadarskoj brodarskoj kompaniji Tankerskoj plovidbi. Zadarska kompanija  kao i njezina kći Tankerska Next Generation naručitelji su cijele flote tankera koji su izgrađeni u  brodogradilištima Južne Koreje.

Gradonačelnik je pozdravio ove inicijative istaknuvši da je Hrvatska sigurna Zemlja te je isto tako i grad Zadar siguran grad. Dodao je da ga raduje sve veći broj korejskih turista u Zadru i njihovo rastuće zanimanje za našu lijepu zemlju. Gradonačelnik je i ovom prigodom naglasio da Grad Zadar njeguje prijateljske odnose s gradovima diljem Europe i svijeta i pozdravo inicijativu za uspostavom takve suradnje s jednim korejskim gradom.