ZADAR -  U jednom od najvećih i najatraktivnijih gradskih prostora, koji je već pet godine u zakupu tvrtke Ipse, ovog ljeta nije otvorio vrata ugostiteljskog lokala Atrij.
Iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom dobili smo odgovor kako „restoran ATRIJ još uvijek ne radi jer se radi na otklanjanju oštećenja zbog prodiranja vode u poslovni prostor. Ugovor o zakupu zaključen je do 1. 03. 2017. godine, te društvo IPSE d.o.o. Benkovac uredno podmiruje zakupninu za taj poslovni prostor", navodi se u informaciji iz gradske uprave. Prostor od 145 četvornih metara nekadašnjeg kafića „Atrij" iznajmljen je trgovačkom društvu IPSE, u vlasništvu Hrvoja Petričića, koje je na javnom natječaju ponudio 15 eura po kvadratu.

Atrij je ostao zatvoren u sezoni kada je Zadar proglašen najboljom europskom destinacijom.- Pripremali smo se za otvaranje dok nam četvrta po redu poplava nije prouzročila novu štetu, rekao nam je jučer Petričić.

Poznato je, kako u ugovorima koje u Gradu Zadru sklapaju sa zakupcima gradskog prostora, ne postoji odredba kojom Grad pokriva troškove štete, a kamoli uređenja. U Atrij je jako puno uloženo. To je prostor koji se svojim interijerom odudarao od većine konfekcijskih ugostiteljskih objekata u Gradu. Međutim, to je prostor s ulazom koji je u razini same Ulice Jurja Barakovića s koje voda prodire u unutrašnjost prostora obloženog parketom koji nije nimalo bio jeftin. Kako vanjski odvodi oborinskih voda u vrijeme jakih kiša, a one u sve češće izazivaju poplave, ne mogu prihvatiti veću količinu vode, tako se ona diže kroz sve otvore u samom Atriju. Naravno, najviše kroz kanalizaciju.

Tako je bilo i kod posljednje poplave u Atriju. Ona je sanirana i sada se čekaju posebni ventili kako bi se spriječila nova poplava. Atrij bi se, prema najavi Petričića ipak otvorio ove godine. Šteta koju je zakupac imao u proteklom periodu je neprocjenjiva obzirom na ulaganje i gubitak prihoda. - Najam se plaća, jer želimo zadržati zakup prostora, kazao nam je vlasnik tvrtke Ipsa koja, na svu sreću nije imala takvih problema sa svojim restoranom Kornat.