Koncept uspješnog starenja predstavljen je pred više od stotinu uzvanika u novootvorenom Domu za starije i nemoćne Ivan Pavao II u Biljanima Donjim pored Zadra. 

Republika Hrvatska se s udjelom 17,7% populacije dobi iznad 65 godina svrstava u skupinu europskih zemalja s vrlo starom populacijom. Gledajući pojedina mjesta u zadarskom zaleđu i na otocima uočava se kako imaju jednog ili nijednog mlađeg stanovnika, a procjenjuje se kako će u Europi do 2050. udio starije populacije biti više od 60%.   

- Osnove koncepta uspješnog starenja su zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i životni optimizam. Tim ciljevima, a naročito pripremi i posluživanju hrane u Domu Ivan Pavao II poklanjamo posebnu pozornost. Naši dnevni jelovnici obogaćeni su ekološki uzgojenim voćem i povrćem iz Ravnih Kotara, a proizvodimo i vlastito extra djevičansko maslinovo ulje, uvodno je navela Davorka Krnčević, predstavnica Uprave Doma Ivan Pavao II.

- Moderno društvo posljednih desetljeća karakterizira eksplozivan porast broja starijih osoba uslijed produženja životnog vijeka, prvenstveno zbog napretka u medicini i bolje kvalitete života.", započeo je svoju prezentaciju pod nazivom Fiziologija i patologija starije životne dobi, dr. Zlatko Kožar, specijalizant obiteljske medicine. „Cijeli je niz pozitivnih primjera izvrsne funkcionalne sposobnosti osoba starije životne dobi poput Leonarda da Vincija, Michelangela i Tolstoja koji su samo neki od općepoznatih povijesnih primjera nadmoćne stvaralačke snage i u starijoj dobi.

Nakon prezentacije predstavnici domova za starije i nemoćne iz susjednih pet županija, kao i ostali uvaženi gosti zajednički su u parku Doma Ivan Pavao II zasadili masline kao simbol prijateljstva, te otvorili bočalište na kojem je odmah održan i prvi međužupanijski turnir.

O Domu za starije i nemoćne Ivan Pavao II

Dom Ivan Pavao II je potpuno novi suvremeni objekt s 134 mjesta za smještaj po mnogočemu jedinstven u Hrvatskoj i regiji u pogledu visokih standarda gradnje i opremljenosti, te u skladu sa svim potrebnim certifikatima. Građen je od eko materijala uz solarne panele, podno grijanje i posebno projektiranom klimatizacijom za što ugodniji boravak u jednokreventim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonicama uz popratne sadržaje poput restorana, caffe bara s ljetnom terasom, prijemnog odjela i ambulante uz 24-satnu skrb. Proizvodi i nabavlja zdravu ekološki uzgojenu hranu , organizira i provodi razne oblike tjeslenih aktivnosti i usmjerava klijente na planiranje i ostvarenje uspješne starosti uz životni optimizam.