Na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar krajem srpnja bilo je evidentirano 5,311 nezaposlenih osoba. U odnosu na stanje krajem prošlog mjeseca ta brojka predstavlja smanjenje za 2,60 %, dok je u odnosu na srpanj prošle godine 14,98 % manje nezaposlenih.

U odnosu na prošli mjesec pad nezaposlenosti bilježe sve ispostave, osim one u Benkovcu koja bilježi rast nezaposlenih za 3, 49 %. No, u odnosu na isti mjesec prošle godine pozitivan trend u padu broja nezaposlenih bilježe sve ispostave zadarskog HZZ-a

Novoprijavljenih na zadarsku burzu rada u izvještajnom mjesecu bilo je 747, što je 33,39 % više u odnosu na lipanj, odnosno 12, 63 % manje nego krajem srpnja prošle godine. Tijekom srpnja oglašeno je čak 30 % više slobodnih radnih mjesta, njih 573.

Zanimljiv je podatak da su se u srpnju među najtraženijima našla i zanimanja koja nisu sezonskog karaktera, poput ekonomskih i administrativnih službenika, diplomiranih ekonomista, odgojitelja predškolske djece te doktora medicine i medicinskih sestara.

Tako je redom najviše bilo traženo turističkih animatora, prodavača, ekonomskih službenika, čistačica, kuhara, administrativnih službenika, komercijalista, pomoćnih kuhara, odgojitelja predškolske djece, medicinskih sestara, kuhinjskih radnika, doktora medicine, diplomiranih ekonomista, konobara te berača ljekovitog bilja.