ZADAR- "Svako naše malo misto ima svoje stvari", a što je na stvari  s feštom Vele Gospe, doznajte iz priopćenja kojeg smo dobili od udruge Brodarica:

 

Kako se kod nas oko svakog javnog događaja stvaraju određene kontroverze, tako i oko naše proslave blagdana Velike Gospe. Naime nakon što smo prošle godine prebacili feštu s školskog Igrališta OŠ Š.K.Benje, na sportsko igralište "Brodarica" (udaljeno svega 20 m zračne linije), javili su se određeni starosjedioci s Belafuže, koji tvrde da to nije više "naša" fešta, jer se ne odvija na Belafuži. Kako bi najbolje objasnili ostalome puku zadarskom, naše male nesuglasice s Brodarice, krenuti ćemo kronološki:
Nakon rata, kasnih devedesetih Belafuška fešta se održavala u Petrićima, na parkingu ispred pošte. Parking bi se ispraznio dan prije fešte i postavila bi se bina kod teretane TnT. Ulice su bile pune posjetitelja koji su plesali i pjevali do dugo u noć. Ta večer je i za nas djecu značila mnogo, dobili bi od roditelja za hamburger i kolu, sjeli na zidić i s oduševljenjem promatrali rijeke posjetitelja. Priča se po kvartu da je svećenik prestao podupirati organizaciju fešte radi učestalih tučnjava koje su se odvijale u obližnjim mračnim kutcima. Još bi tjednima nalazili čašice po grmovima, a kvart bi danima mirisao na urin.
Nakon što se fešta prebacila na školsko igralište ubrzo se i ugasila. Vjerojatno radi istih razloga. Organizacija fešte na školskom igralištu koje je neosvijetljeno, nema priključka na struju i nikakvu mogućnost osiguravanja prostora je jako komplicirano i teško. Ali ipak 12 godina nakon, skupina entuzijasta se odlučila ponovo oživiti tradiciju i organizirati feštu na igralištu. Četiri godine mukotrpnog rada tridesetak djevojaka i mladića, postavljanja, rastavljanja, ukrcavanja, iskrcavanja. Veliki problem je pronaći deset trijeznih mladića u tri ujutro nakon fešte, da pokupe stvari s igrališta kako bi se djeca ujutro mogla igrati. Isto tako nakon fešte prva na udaru razjarenim pojedincima, bi bila škola čija je stakla pod svaku cijenu trebalo razbiti. Vrijedni radnici Čistoće bi danima čistili školski okoliš od čašica i papira.
Sportsko igralište Brodarica je puno opremljenije za organizaciju manifestacije na otvorenom sa slobodnim ulazom. Ograđeno je, osvijetljeno i ima priključak na struju. Osiguranje prostora je puno lakše jer nemamo više snage trčati po pet školskih igrališta i sprječavati nesuglasice zbog cura ili lego kockica. Velika prednost nam je ta što na igralištu Brodarica imamo prostorije Udruge Brodarica koje nam služe kao skladište da u slučaju kiše kao prošlih godina možemo brzo i učinkovito skloniti stvari. Uostalom kuće oko igrališta Brodarica blagoslivlja svećenik iz Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, tako da se igralište smatra rubni dio Belafuže. To su jedini razlozi prebacivanja fešte. Stoga zanemarimo nesuglasice i zabavimo se svi skupa na:

BELAFUŠKA FEŠTA 2016
15.08.2016.
21 h
Tradicionalna manifestacija već šestu godinu za redom u organizaciji Udruge Brodarica, i ove godine na športskom igralištu "Brodarica" u ulici Denisa Špike ( bivša Put Dikla ).
Nastupaju "Marjan Ban i Diktatori", a prije i poslije DJ iznenađenja. Zabavni program počinje u 21h. Ulaz besplatan!!!


Udruga Brodarica