Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra uputila je obavijest građanima Zadra povodom Dana antifašističke borbe.

Obavijest prenosimo u cijelosti:

Povodom Dana antifašističke borbe naroda Hrvatske 22. lipnja 2016.

Osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. godine započela je borba građana Hrvatske protiv okupacije, rasizma, totalitarizma i nasilja, a za život u slobodi i miru. Hrvatska se u Narodnooslobodilačkom ratu borila i izborila za najviše ljudske vrijednosti na kojima od tada do danas počiva moderno društvo.

Mir, sloboda, pravo na suvereno i samostalno odlučivanje i demokracija, ljudska prava - najljepši su izraz domoljublja, ujedno i vrijednosti antifašizma. Obilježavajući Dan antifašističke borbe, prisjećamo se značajne uloge antifašizma u novijoj europskoj povijesti, kao i dana kada su Hrvatski partizani vođeni idealom slobode, organizirano krenuli u borbu protiv fašističke okupacije zemlje. U teškim i surovim ratnim uvjetima, uspjeli su obraniti zemlju od fašističkih okupatora i domaćih izdajnika ustaša i četnika. Zato je danas obilježavanje Dana antifašističke borbe doprinos izgradnji mira u svijetu, razvitku tolerancije i poštivanju sloboda i različitosti svih naroda.

Na današnji dan odajemo i počast svim hrvatskim građanima koji su svojim sudjelovanjem u Narodnooslobodilačkom pokretu, postavili temelje državne suverenosti na kojima je izgrađena i današnja, suvremena i demokratska Hrvatska.

Dan antifašističke borbe ispunjava nas ponosom, ali i obvezuje da čuvamo antifašističke vrijednosti jer su to ujedno temelji današnje demokracije.

Svim pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta u Hrvatskoj u ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra, izražavamo zahvalnost i poštovanje te svim građanima Grada Zadra i Hrvatske čestitamo Dan antifašističke borbe. Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, 21. lipnja 2016. položiti će vijence na Gradskom groblju u 10 sati u spomen poginulim borcima oslobodiocima Grada Zadra, herojima Tomi Breulju, Obradu Egiću i poginulim braniteljima Domovinskog rata. Položiti ćemo cvijeće na spomenik heroju Vladi Bagatu, spomen ploči heroju Velimiru Škorpiku i spomen ploči u gradu na zgradi u kojoj su se okupljali aktivisti NOR-a od 1941 -1943. Pozivamo sve udruge, političke stranke i građane da nam se pridruže.