Uz 500 porcija variva posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Sljubljivanje ulja, sira i sve boljih ravnokotarskih vina. Dobovoljni prilozi za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu pomoć Odjelu za ginekologiju OB Zadar za kupnju uređaja office histeroskopa neophodnog za liječenje maternice.

Otkad se pročulo za Maslinarski marendin javljaju se mnogi, žele sudjelovati, uključiti se u program, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016., koji će se održati 29. i 30 travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.

Maslinarski marendin je jedna od novosti programa ovogodišnjeg punoljetnog izdanja Dana maslina. Program je pomogao osmisliti zadarski novinar, a u posljednje vrijeme i maslinar Nedjeljko Jusup. Radi se, pojašnjava Pucar, o zanimljivoj gastonomskoj priredbi koja će se odvijati na Forumu u petak 29. travnja s početkom u 11 sati.

Varivo za 500 osoba

Glavnu ulogu ima poznati poznati zadarski kuhar Renato Kraljev. On će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati tradicionalno jelo - varivo od leće, slanutka i orza za oko 500 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.

Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima.
Od sirara svoje sudjelovanje već je potvrdila Sirana Gligora kao i većina poznatijih vinara s područja Zadarske županije - Masvin, Škaulj, Kraljevski vinogradi, Vina Poljak.. Upita za sudjelovanje iz dana u dan je sve više. Mnogi žele doći, predstaviti svoje proizvode, računajući da će Maslinarski marendin, osim sudionika Dana masline, na Forum privući veliki broj naših sugrađana kao i gostiju koji će tog dana boraviti u Zadru.
Javljaju su i klape, plesne i folklore skupine koje bi željele nastupiti na Forumu tijekom Maslinarskog marendina.

Prilozi za jela i pića

Razlog velikog interesa je i taj, pojašnjava Pucar, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histeroskopa za pregled i liječenje maternice. . Ovih dana članovi Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar dogovorili su sa predstavnicima Odjela, voditeljem dr. Brakom Dukićem, dr. Zdenkom Matasom i dr. Lukom Matakom sve pojedinosti i izvedbu ove humanitarne akcije u koju je uključen i Vladimir Tomčuk, tajnik Udruge lige protiv raka Zadar.

Radi se zapravo o nastavku akcije „office histeroskop" koju je pokrenuo mladi liječnik dr. Luka Matak, organizirajući sportske i druge priredbe na kojima je do sada prikupljeno oko 70.000 kuna. Cijena uređaja iznosi 150.000 kuna. Dio će se prikupiti dobrovoljim prilozima tijekom Maslinarskom marendina na Forumu u sklopu 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016.

Prema riječima dr. Mataka ova humanitarna akcija najvjerojatnije će završiti velikim koncertom estradnih zvijezda u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Koncert organizira Klub zadarskih studenata u Zagrebu koji tako obilježava 20-tu obljetnicu postojanja, a prikupljena novčana sredstava bit će darovana zadarskom Odjelu za ginekologiju u svrhu kupnje spomenutog uređaja, neophodnog u dijagnozi i liječenju patologije maternice.