ZADAR - Veza s kopnom sve je rjeđa, a mještanima pučinskih zadarskih otoka to je oduvijek brod koji donosi ili odnosi život. A kada dva broda dovezu Predsjednicu, pa još brojnu pratnju i novinare, onda je to na malim otocima najveći društveni događaj.
Doček Kolinde Grabar-Kitarević bio je organiziran na Molatu, u Premudi, Istu i Silbi. 

Predsjednica se sa svima rukovala, s nekima popričala, s većinom se slikala i saslušala probleme zadarskih otočana. Mali otoci su idilični, prekrasni, privlačni za posjetu i ugodan boravak. Život na njima može biti jednostavan kad nemaš zdravstvenih problema, kako je to rekla Marija, majka 11-mjesečne Zare. Živjeti na njima jako je teško, ako nemaš dobra primanja, jer troškovi na otocima su znatno veći nego na kopnu. Putovanje na otoke postalo je jako skupo. Zaludu je činjenica što su sva četiri otoka u sastavu Grada Zadra.

Otok treba voljeti da bi na njemu živjelo, bodula je sve manje. Država treba stvoriti uvjete da bi ih bilo više, glavna je poruka misije po zadarskih otocima predsjednice Kolinde Grabar-Kitarević koja je iz Ista uputila ukor DUDI-ju za nebrigu prema državnoj imovini koja se na zadarskim otocima urušava, umjesto da se pametno koristi. Ona nije puno obećavala, ali vjeruje da bi nova Vlada mogla pomoći da stvari krenu na bolje. Otočani nisu puno ni očekivali. Za njih je to bio događaj. Pogotovo u Istu u kojem je prvi put pristao brod s Predsjednicom. Njih je zaobišao u svojoj turneji po zadarskim otocima bivši predsjednik Ivo Josipović.

Na Silbi neki su očekivali da im se Kolinda obrati prigodnim govorom. Predsjednica im je u sklopu svog protokola poručila da redovno mjere tlak i šećer, jer je u četvrtak bio Svjetski dan zdravlja. 

Kolinda je bacila ćakulu sa skupinom starijih Olibljana što je bilo u duhu života na malim otocima, a zatim je posjetila doseljenu obitelj iz Slavonije, koja je donijela dašak života na Olib, otok koji je bio inspiracija i Juri Stubliću.

Iz Ista se u Liku nakon 25 godina iseljava obitelj Zvonimira Starešinića pa se saga o depopulaciji zadarskih otoka na žalost nastavlja.