Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru organizira javno predavanje na temu podvodne arheologije. Ovom prilikom svoja iskustva će nam predstaviti dvoje studenata Odjela za arheologiju, Katarina Batur i Matko Čvrljak. 

Na osnovi višegodišnje suradnje Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Texas A&M, oni su proveli dio zimskog semestra kao gostujući studenti na Sveučilištu Texas A&M. Predavanje opisuje iskustva studenata, koji su tijekom boravka na Sveučilištu sudjelovali u nastavi vođenoj od strane vrhunskih stručnjaka u području povijesti pomorstva i plovidbe, te koristili sadržaje laboratorija Centra za arheologiju pomorstva i konzervaciju. Provodeći radne sate unutar laboratorija, ponajviše u laboratoriju za rekonstrukciju brodova (J. Richard Steffy Ship Reconstruction Laboratory) te u laboratoriju za konzervaciju (Conservation Research Laboratory), studenti su se upoznali s novim metodama dokumentiranja arheoloških lokaliteta i nalaza, uređajima za ispitivanje sastava materijala, crtanjem brodskih linija te računalnim programima koji se koriste za virtualnu rekonstrukciju brodova.

Sveučilište Texas A&M najveće je javno sveučilište u saveznoj državi Teksas, te četvrto najveće sveučilište u Sjedinjenim Američkim Državama. Najpoznatiji kampus Sveučilišta nalazi se u gradiću College Station. To je dom mnogih fakulteta i odjela, među kojima je i Odjel za Antropologiju u koji je uključen Program za arheologiju broda (Nautical Archaeology Program - NAP). Osim spomenutog Programa, na Odjelu za antropologiju djeluju i Centar za arheologiju pomorstva i konzervaciju (Center for Maritime Archaeology and Conservation - CMAC) te poznati Institute of Nautical Archaeology - INA. Program sadrži visoko specijalizirane programe/module koji se bave arheologijom pomorstva, rekonstrukcijom brodova te konzerviranjem podvodnih arheoloških nalaza, a kvalitetom i mogućnostima spadaju u svjetski vrh.

Predavanje će se održati u ponedjeljak 21. ožujka u 12 sati u učionici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Božidara Petranovića 1. Svi ste pozvani!