Matica Zadrana danas priređuje predavanje o Kažimiru Zankiju, zadarskom gradonačelniku. Zanki - čovjek ispred svog vremena, naslov je izlaganja Stanislava Maroje, donedavnog zaposlenika gradske uprave, koji je kao općinar bio svjedok vremena i djela tadašnjeg predsjednika skupštine općine - Kažimira Zankija. On je u svom petogodišnjem djelovanju ostavio ključne projekte infrastrukture, ali i bio politički stradalnik 71. godine. U Gradu Zadru je tek prije dvije godine po Zankiju nazvana ulica u predgrađu Zadra. Predavanje o Kažimiru Zankiju će se održati u prostoru Matice hrvatske u 18 sati.

Stanislav Maroja, rodom Novigrađanin (r. 9. veljače 1941.), bio je dugogodišnji zaposlenik Gradskog Poglavarstva, nekad Skupštine općine Zadar. Završivši paralelno dva studija, filozofije i psihologije na Filozofskom fakultetu, te politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, radio je u raznim općinskim stručnim službama, a najdulje je, čak 15 godina, bio na čelu Odjela za kulturu gdje je i zaključio svoj radni vijek. 

Vrstan šahist, dugo godina na čelu Šahovskog saveza Zadarske županije, filozof, politolog, publicist, skupljač i autor mnogih aforizama, ili kako ga profesor Esad Ćimić naziva „Daroviti autor sažetih mudrosti"...

Surađivao je s mnogim gradonačelnicima, odnosno predsjednicima Skupštine Općine Zadar. Kažimir Kažo Zanki jedan je od njih koji ga se zbog svoga odnosa prema zaposlenicima, kolegama, građanima posebno dojmio i o kojemu je imao potrebu reći nešto više.

KAŽIMIR KAŽO ZANKI

Rođen u Privlaci kod Zadra 1924. godine od oca Pave i majke Kate. 1941. otišao je u partizane, nakon rata je radio kao visoki vojni obavještajac, gospodarstvenik, a od 1967-1972. je bio predsjednik Skupštine općine Zadar, odnosno gradonačelnik. Za vrijeme njegovog mandata Zadar je dobio željeznicu, zračnu luku, nove tvornice, turistička naselja... Po mišljenju mnogih naših sugrađana i šire, a po riječima profesora Stijepa Obada bio je mudar, razborit i hrabar čovjek.

U njegovu čast objavljen je zbornik „Kažimir ZANKI (1924. - 2000.): zbornik radova posvećenih životu i djelu Kažimira Zankija uz 80. obljetnicu rođenja", Matica hrvatska Zadar, 2005.) u kojemu na 453 stranice brojna uvažena imena hrvatskog kulturnog i političkog života govore o Zankiju i njegovim zaslugama na lokalnoj i državnoj razini.

Zadar je bio središte događanja Hrvatskog proljeća, a Kažimir Zanki glavni oslonac i vođa proljećara, ali i najuspješniji hrvatski gradonačelnik 20. stoljeća, kazao je Marjan Diklić iz zadarskog zavoda HAZU u svom radu objavljenom u Zborniku.

O Kažimiru Zankiju kao najuspješnijem političaru, gospodarstveniku i najznačajnijem hrvatskom gradonačelniku Zadra u 20. stoljeću, a posebice vođi hrvatskoga proljeća u ovom gradu i sjevernoj Dalmaciji, možda ponajbolje govori u ovom Zborniku jedan od njegovih bliskih suradnika, danas pokojni, prof. Stjepan Kaurloto. 

Dr. Savka Dabčević Kučar u svom prilogu u Zborniku govori (Kazimir Zanki: čovjek ispred svog vremena, str. 361-363) o Zankiju kao čovjeku i političaru ispred svog vremena. Vjerujemo da je naš večerašnji predavač poput većine suradnika Kaže Zankija istog uvjerenja, jer je večerašnje predavanje naslovio „Kažimir Zanki-čovjek ispred svog vremena". 

Ovaj zbornik radova posvećen legendarnom hrvatskom gradonačelniku Zadra Kažimiru Zankiju, osim što govori o njemu i njegovu djelu, predstavlja početak temeljitijeg istraživanja, proučavanja, prikupljanja i tiskanja izvorne građe o povijesti Zadra i sjeverne Dalmacije u drugoj polovici 20. stoljeća, a osobito o hrvatskom proljeću i događajima s njim u svezi, i u tome je prvenstveno njegov značaj. 

Marjan Diklić je na tom tragu objavio knjigu pod naslovom „Kažimir Zanki i Hrvatsko proljeće u Zadru" (Nin : Matica hrvatska, 2012.)

Zankijeva supruga Ivanka također je imala potrebu staviti na papir svoja sjećanja na život s Kažimirom, te imamo njezina svjedočanstva objavljena u autobiografskoj knjizi „Život s Kažimirom i sjećanje na njega" (Nin : Matica hrvatska, 2015.)

Najpoznatiji zadarski gradonačelnik iz prošlog stoljeća Kažimir Zanki 2013. godine dobio je svoju ulicu: dio Ulice Hrvatskog sabora od raskrižja sa Ulicom Put Nina i Ulice Matije Gupca do raskrižja sa Ulicom Put Bokanjca i Put Vrela, preimenovan je u Ulicu Kažimira Zankija, navodi u najavi predvanja Milenka Bukvić, predsjednica Matice Zadrana.