U Japanu se sushi sa sirovom ribom i rižom sprema već tisuću godina, a uskoro će ova globalno sve popularnija tradicionalna japanska poslastica dobiti i dalmatinsku verziju.

 Vrhunski hrvatski masterchef Damir Tomljanović iz zadarskog restorana „Foša" kombinirajući sirovo meso divljeg zubaca sa začinjenim rižotom u maslinovom ulju napravio je dalmatinski sushi koji je oduševio Japance i masterchefa Toshihiro Nakatsujia pa će prvi domaći sushi biti predstavljen u jednoj od njegovih televizijskih kuharskih emisija koje gleda 16 milijuna Japanaca.

„Htjeli smo pokazati kako osim tune imamo i drugih dobrih riba. Dalmatinski sushi je hrvatska verzija japanskog jela, odnosno kombinacija toplog i hladnog s izrazito nježnom teksturom riže i maslinovog ulja u spoju sa sirovom ribom. Toliko im se svidio da će ga koristiti u Japanu", otkriva masterchef Tomljanović kako je hrvatski način poimanja sirove hrane približio Japancima. 

Pored sushija Tomljanović je zajedno s drugim vrhunskim hrvatskim masterchefovima koji gostuju na „Tuna, Sushi & Wine festivalu" u Zadru priredio i niz poslastica pojednostavljujući dio japanskih tehnika za organoleptički doživljaj hrvatskog konzumenta. 

- Naša se razmišljanja o hrani razlikuju, ali to nužno ne znači kako je u hrvatskoj verziji riječ o lošijem sushiju ili nekom drugom jelu. Japanskoj priči dodali smo u svim varijantama hrvatske namirnice i maslinovo ulje kao bazni okus, navodi Tomljanović. 

Tako se japanskim kuharima svidio i tartar u tempuri šibenskog masterchefa Rudolfa Štefana kojim se tuna uz japanske tehnike sljubila s prhkim tijestom i hrvatskim maslinovim uljem, dok je dodatna gastronomska priča zadarskog „Tuna, Sushi & Wine festivala", ističe masterchef Tomljanović, vezana uz mogućnost japanskog ulaganja u Zadar i Hrvatsku. Kako je masterchef Nakatsuji, osim kao televizijska zvijezda, u Japanu poznat i kao vlasnik VIP lanaca restorana zaintrigirala ga je činjenica kako Zadar nema japanski restoran, kao i da se u cijeloj Hrvatskoj restorani s japanskim jelima mogu izbrojiti na prste.

- Nakatsujia je jako zanimalo kakva je naša percepcija sirove hrane i koje destinacije u Hrvatskoj imaju najveći broj japanskih turista. Dakle, mogućnosti postoje, ističe zadarski masterchef, a to je, uostalom, i jedan od ciljeva „Tuna, Sushi & Wine festivala". Želja organizatora iz Turističke zajednice Grada Zadra za uspostavom najširih kulturnih i gospodarskih veza između dvije zemlje ima svoju jaku poveznicu u festivalu koji je okupio najbolje hrvatske i japanske kuhare te javnosti ponudio zadarske inačice japanske kulture. Tomljanović zaključuje:

- Festival je pun pogodak i sjajna stvar! Zadar može dobiti puno novih gostiju, a istovremeno se najbolji hrvatski restorani imaju priliku pokazati te izaći vani prema Japanu i drugim destinacijama.