ZADAR - Državno sudbeno vijeće (DSV), uz odluku o imenovanja sudaca na predsjedničke i radne dužnosti, objavio je i ocjene kandidata. 

Od četvorice kandidata za predsjednika Županijskog suda, izabrani sudac Boris Babić, koji je dobio 137 bodova,  ima najlošiju ocjenu za obnašanje sudačke dužnosti. Najveću je dobio sudac Eugen Škunca (143), pa Željko Đerđ (142) te Boris Radman (140). Međutim, novi predsjednik dobio je najviše bodova na program rada (21 od 25) i strukturiranog razgovor (22/25) kojeg je jučer s njim vodilo Državno sudbeno vijeće. Sudac Boris Babić postao je predsjednikom Županijskog suda sa 180 bodova. 

Jedina kandidatkinja za predsjednicu Trgovačkog suda Ardena Bajlo je za obnašanje sudačke dužnosti dobila tek 134 boda. Do ukupno 172 boda došla je kroz 19 od 25 bodova koje je dobila za razgovor kao i za ocjenu programa rada.

Sve njih je nadmašila mlada sutkinja Tina Grgas za mjesto na Trgovačkom sudu. Ona je dobila 205.69 bodova, koje je ponajviše zaradila u Državnoj školi za pravosudne djelatnike (187.69). Državno sudbeno vijeće dalo joj je 18 bodova za razgovor te je imala veliku prednost u odnosu na protukandidata Maria Pešića. 

On je, kao što je poznato, uložio tužbu Ustavnom sudu na prvu odluku DSV-a koje je moralo poništiti imenovanje sutkinje Grgas. Sudac Pešić žalio se na neravnopravne pozicije, po kojima je izabrana kandidatkinja na osnovu završene Državne škole koju on nije pohađao. Isti kriteriji uvaženi su i kod ponovljenog natječaja. Sudac Pešić dobio je 140 bodova na obnašanja sudačke dužnosti, te 16 bodova za razgovor te je natječaj po različitim kriterijima izgubio sa 156 bodova.