ZADAR - Nekadašnji Modni magazin, zadarske tvrtke Tekstil, iz kojeg je nedavno iselila trgovina brendiranog nakita Swarovski, odnedavno je u vlasništvu tvrtke ACME Rijekatekstil. 

Oni su, prema upisu u zemljišne knjige, postali vlasnici 431 metra četvornog poslovnog prostora. Njima je taj prostor prodala tvrtka Arsenal Holding, a na njega su upisali založno pravo od 3.3 milijuna eura. Založno pravo upisala je u rujnu ove godine Privredna banka Zagreb.

Tako su Riječani postali vlasnici poslovnog prostora u središnjem dijelu Kalelarge. Oni su sada ti koji će biti najmoprimci manjih poslovnih prostora u kojima su, među ostalim i dvije banke. AMEC Rijekatekstil već su se prijavili predstavniku stanara kao nositelji pričuve koju će plaćati po zakonskoj obavezi vlasnika poslovnih prostora. 

U jednoj od najvećih zgrada na Kalelargi s 59 stanova, među još četiri suvlasnika ostalih poslovnih prostora, jeste i TIZ u stečaju. Nekadašnja Tekstilna industrija vlasnik je 36 kvadrata prostora uz Kalelargu. Arsenal holding, koji je nastao od nekadašnjeg Tekstila, više nije među vlasnicima poslovnog prostora u tom dijelu Kalelarge. 

Među čak 15 osnivača te tvrtke, ovih je dana iz sudskog registra izbrisano ime Blaženka Lovrinova, jednog od posljednjih direktora Tekstila koji je nedavno preminuo.

Što će biti u prostoru, koji je prekriven bijelim papirima, a nalazi se na „kantunu" Kalelarge s Ulicom braće Vranjana, teško je predvidjeti. AMEC Rijekatekstil registrirana je za trgovinu i usluge, turističku agenciju, ali ima široku lepezu djelatnosti. Tvrtka je nedavno osnovala svoju podružnicu u Zagrebu, a u zadarskom slučaju oni su postali vlasnici najatraktivnijeg poslovnog prostora u srcu Kalelarge.