ZADAR - Arheološki muzej Zadar i Centar za inerdisciplinarno istraživanje stare povijesti Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Hrvatskim arheološkim društvom i Institutom za arheologiju u Zagrebu, najavljuju da interdisciplinarni znanstveni skup Antiquitatis sollemnia.

Povod je stota obljetnici rođenja akademika Mate Suića, pa skup započinje u Zagrebu 3. XI. 2015. godine  u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dan poslije nastavlja se u Dvorani I. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zadarski dio znanstvenoga programa započinje u četvrtak, 5. studenog u 8 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Prvi međunarodni znanstveni skup pod naslovom ANTIQUITATIS SOLLEMNIA ANTIDORON MATE SUIĆ pokrenut je u spomen i čast neumornog istraživača, muzealca, sveučilišnog profesora i akademika Mate Suića i održava se pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Znanstvenički rad Mate Suića bio je interdisciplinaran, zahvaćao je od prapovijesti do srednjega vijeka, a hrvatske je humanističke znanosti tijekom 20. st. unaprijedio mnogim i raznovrsnim doprinosima.

Svakako je najdjelatniji i najživlji onaj dio njegove zanstvene ostavštine koji se odnosi na povijest antičkoga grada, a velikim se dijelom zasniva na primjeru Jadera - Zadra i na Suićevim vlastitim istraživanjima u tome gradu. Akademik Suić bio je voditelj prvog arheološkog istraživanja antičkih ostataka Zadra nakon rušenja Grada u Drugom svjetskom ratu. Uz njegov znanstveni rad vezuje se lokalitet Rimskog foruma.