ZADAR- Iako je izgledalo na početku mandata gradonačelnika Božidara Kalmeta, kako će mu projekt Ravnice biti najjači adut za razvoj Grada, prema stanju na terenu Ravnice su još uvijek mrtvo slovo na papiru.
Godinu dana ranije Kalmeta je najavio natječaj za izradu Urbanističkog plana uređenja Ravnice do kojeg je došlo tek u ožujku ove godine. Na natječaju je taj posao u svibnju dobio Block projekt Željka Predovana koji je ponudio 240 tisuća kuna za taj posao u Gradu procjenjen na 350 tisuća kuna.

S arhitektom Predovanom ugovor je potpisan u lipnju ove godine, ali posao još nije počeo raditi jer su u Gradu trebali potpisati ugovor s nadzorom izrade plana, arhitektom Nikom Bašićem u iznosu od 300 tisuća kuna. Taj je iznos planiran u javnoj nabavi Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje.
No, do tog čina još nije došlo jer se nadležni premišljaju ima li zakonsko uporište nečiji nadzor nad izradom plana. Da u zakonu o prostornom uređenju nema odredbe o nadzoru nad izradom urbanističkih planova, potvrdio nam je jučer Predovan koji je zakonski dobro potkovan, a iza sebe ima najviše izrada planova u Zadru.
 Međutim, gradske vlasti naslijedile su tu „obavezu nadzora" od strane pobjednika arhitektonskog natječaja za izradu studije Ravnica, koji je proveden  2007. godine, u vrijeme gradonačelnika Živka Kolege i tadašnje poglavarice za urbanizam Nives Kozulić. Na tom je natječaju pobijedio rad arhitekte Nikole Bašića, a na ishod je dio sudionika natječaja uložio žalbu (što je rijetko u praksi arhitektonskih natječaja, op.a).
U uvjetima natječaja mogla je stajati zakonska odredba po kojoj pobjednik natječaj dobije pravo izrade plana, a ne nadzora. I to tako da netko crta plan za 240 tisuća kuna, a drugi nadzire je li ucrtao njegove ideje od prije osam godina za 300 tisuća.

Kako će se razriješiti ova zavrzlama na relaciji izrađivač - mentor, kako je arhitekt  Predovan odredio ulogu svog kolege Bašića, još se ne zna. U Odjelu za graditeljstvo iznalaze rješenje a Predovan već dva tjedna čeka na sastanak kojeg je tražio kako bi se dogovorili oko načina rada izrađivač plana s naručiteljem i mentorom.
I ugovor o tom poslu iz Grada mu je stigao tek u rujnu, kazao nam je jučer arhitekt Predovan.
Ali, kome se žuri na Vrata Zadra, kako je arhitekt Bašić nazvao marketinšku studiju o planovima za Ravnice, koje je Kalmeta  prije godinu i pol predstavio potencijalnim investitorima na sajmu u Münchenu