Europska noć bez nesreće je edukacijska kampanja za povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača, koja je 1995. pokrenuta u Belgiji, a od 2003. je pod pokroviteljstvom EU komisije. Akcija se ove godine provela istodobno u 30 zemalja, s više od tisuću volontera, u Hrvatskoj u noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zadru.

Timovi volontera na ulazima u noćne barove Svarog i Yachting zaustavljali su skupine posjetitelja i nudili im dragovoljno sudjelovanje. Svaka je skupina mogla odrediti po jednog člana, koji je pristao tu noć ne konzumirati alkohol i biti vozač skupine, neovisno je li auto njegov ili ne.

Ante je pristao sudjelovati u akciji, ne piti i biti vozač. No nakon izlaska iz kluba, ipak je "napuhao" 0,15. Ako ste konzumirali previše, ako vidite da vas malo manta, vid da nije baš najbolji, reakcije, definitivno taksi, rekao nam je Ante. Društvo će s njime ipak sjesti u auto jer je u granicama dopuštenih 0,5 promila. Da ima više, kad baš ja vidim, da je netko pijan, da ne može, onda ne nikada, kaže nam Dajana koje je "napuhala" 0.00 promila.

Tek rijetki Zadrani pristupili su alkotestiranju. No, mladim Njemicama to nije problem. Malo su se opustile pa će u hotel taksijem. Slično rade i kod kuće. Ili se vozimo vlakom, ili kad idemo automobilom, jedna od nas ne pije. Akcija je ok. Ljudi sada znaju koliko su popili, te mogu li voziti ili ne, rekle su nam Maike i Morena.

Akcija se odvijala pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači. Suorganizatori su bili Fakultet prometnih znanosti i jedna pivovara. Kakva su dosadašnja iskustva rekao nam je Davor Lisicin, tajnik udruge Sigurnost u prometu. Negdje 30 posto mladih stvarno se pridržava datog obećanja, nisu alkoholizirani na izlazu. A onaj ostatak 70% je podijeljen na pola - pola, znači do 0,5 koncentracija alkohola u krvi , pa preko 0,50, ističe Lisicin.

Iako subotom mladi ne štede na alkoholu, zadarska policija u noći na nedjelju, srećom, nije zabilježila nijednu nesreću.