Na otoku Viru, sinonimu divlje gradnje u Hrvatskoj, danas su predstavljeni rezultati legalizacije. Učinila je to resorna ministrica, Anka Mrak Taritaš koja je željela pokazati Vir kao uspješan primjer pokretanja ovoga Vladinog plana za rješavanja gorućeg problema nelegalne gradnje.

- Ova je legalizacija zaista omogućila, da oni koji imaju svoje nekretnine na Viru da nisu više bespravni, da Vir ne bude više sinonim za bespravnu gradnju i da se u budućnosti razvije u jednom drugom smjeru kao što se razvijaju i drugi otoci, poručila je ministrica Anka Mrak Taritaš koja je otkrila i kako će rušenja još biti.U tih deset posto su oni koji su počeli graditi iza 21.6. 2012 godine, pa su rekli možda prođe. U tih deset posto mi imamo nekoliko kategorija gdje ne može doći do legalizacije. Jedna od kategorija štiti nacionalne parkove i parkove prirode.

 

Od 10 tisuća zahtjeva za legalizaciju riješeno je 60 posto, a Općina je uprihodila oko 50 milijuna kuna koje sada ulaže u razvoj, doznalo se od načelnika Kristijana Kapovića. Bez obzira što smo etiketirani od bespravne gradnje u negativnom kontekstu, imamo i pozitivne rezultate i za vlasnike objekata i nas domicilno stanovništvo. Na toj bespravnoj grdanji napravili smo institucije i izgradili ih, ustvrdio je Kapović koji je "doktorirao" na politikama bespravne i legalizirane gradnje svog otoka..