ZADAR- Sveučilište u Zadru, u suradnji s zadarskim srednjim školama organizira niz predavanja s ciljem popularizacije područjima prirodnih i tehničkih znanosti.
Predavanja će izvoditi skupina znanstvenika porijeklom iz Zadra koji su ostvarili uspješne znanstvene karijere u tim znanstvenim područjima, a upoznati će nas sa svojim istraživanjima na jednostavan i zanimljiv način. Ideja je to zadarskog genijalca doc. dr. sc Marinka Jablana.
Mladi znanstvenik s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta održao je prvo od tri predavanje prošlog petka u multimedijalnoj dvorani u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.

Za one koji su propustili Jablanovo popularno predavanje, autor je objavio sažetak teme Nove tehnologije na bazi grafena

Dugo vremena se mislilo da priroda ne dozvoljava postojanje dvo-dimenzionalnih kristala budući da bi bilo koja, konačna temperatura otopila pravilno kristalno uređenje. 2004. godine svijet je ostao zapanjen otkrićem prvog stabilnog dvo-dimenzionalnog kristala grafena te je 2010. godine dodijeljena i Nobelova nagrada za ovo iznimno otkriće.

U predavanju je objasnio što je to grafen i kakva su njegova neobična mehanička, električna i optička svojstva. Prezentirao je znanstveno putovanje luckastog profesora Andre Geima, od levitirajućih žaba do Nobelove nagrade za briljantno otkriće grafena pomoću običnog selotejpa. Sudionici predavanja mogli su vidjet kako kvantna mehanika diktira vrlo neobično ponašanje elektrona u grafenu, koja su ograničenja grafena za primjenu u elektronici i kakva rješenja tog problema nose drugi dvo-dimenzionalni materijali. Grafen pak nudi uzbudljive primjene u opto-elektronici za solarne čelije tj. touch-pad monitore te u biotehnologiji za sekvencioniranje DNA molekula.