ZADAR -  Prof. dr. Leonardo Marušić, prorektor za mobilnost i projekte zadarskog sveučilišta danas nam je na Četiri kantuna potvrdio vijest kako će mladi zadarski znanstvenici „udahnuti dašak" popularizacije prirodnih i tehničkih znanosti u Zadru.
Sveučilište je samo domaćin ideji koju mi je predložio Nikica Simić, tako što će ustupiti dvoranu za održavanje  popularmih predavanja srednjoškolcima, njihovim nastavnicima, ali i zadarskoj javnosti, rekao nam je prof. Marušić, Zadranin koji je svoju znanstvenu karijeru iz Zagreba prenio u rodni grad.

Ideja je, prema njegovim riječima, potekla od Marinka Jablana, zadarskog genijalaca iz MIOC-a, škole u kojoj je Nikica Simić, sad već umirovljeni nastavnik fizike kao mentor znao prepoznati i voditi darovite zadarske učenike. Uz osobnu želju Marinka Jablana, sad već 33-godišnjeg doktor fizike sa zagrebačkog PMF-a, da tako vrati dug svom gradu, ta bi popularna predavanja imala i jedan viši smisao.
Prof. Marušić navodi podatak kako je u Hrvatskoj čak 46 posto visokoobrazovanih s diplomom društvenih znanosti, a to znači uglavnom pravo i ekonomija. Taj negativni omjer ne vodi razvoju društva u kojem nedostaje inženjera i u kojem  prirodne znanosti u drugom planu.
Zato je poticaj Marinka Jablana dobrodošla ideja u gradu koji ima sveučilište društvenih i humanističkih studija. U ciklusu predavanja sudjelovat će i matematičar, dr. Andrej Dujela, jedini zadarskih predstavnik među akademicima prirodnih znanosti. Bit će tu još zanimljivih imena hrvatskih znanstvenika koji će znati približiti i zainteresirati mlade Zadrane za matematiku, kvantnu fiziku i ostala područja iz Vremena promjena, knjige austrijskog fizičara Frijofa Capre.