ZADAR - Tvrtka Kornat Ittica nositelj je izrade studija utjecaj na okoliš za povećanje kapaciteta proizvodnje bijele ribe i školjakaša, kapaciteta 2 145 tona orada i brancina te 220 tona školjke kod otoka Vrgada.
Kako se radi o lokacija koja je 300 metara udaljena od kopna tako se cijeli postupak i dodjela koncesije vodi na razini nadležnih ministarstava, pojasnila je Vlatka Vučić Marasović u ime Zadarske županije. Ministarstvo zaštite okoliša zamolilo je Županijski odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša da organizira javnu raspravu za studiju koja će od 1. rujna biti izložena u prostorijama općine Pakoštanima. U Pakoštanima je i sjedište tvrtke Kornat Ittica koja se s temeljnim kapitalom od 3.850.000 kuna priprema za veliki posao uzgoja bijele ribe.

Osnivački te tvrtke, koja je lani registrirana,  u početku je bila Dalmatinska marikultura Dalmar, također s talijanskim vlasnikom i sjedištem u Pakoštanima. Sestrinska tvrtka Dalmar imala je konceiju kod Rave do 2026, ali su je prenijeli na Cromaris.  Osnivačka prava  Dalmara u Kornat Ittici preuzele su talijanska tvrtke Societa Agricola Civita Ittiaca i Societá Finanziaria di Promozione della Cooperazione Economica con Paesi dell` Est Europeo - Finest S.p.A., te Ugo Biasin. On je ujedno član Uprave uz Zadranina Denisa Pecu, koji je svojedobno bio direktor u Cenmaru, odnosno Cromarisu u sastavu Adris grupe. Cromaris je pionir u marikulturi koja je s uzgojem ribe te proizvodnjom riblje mlađ započela u uvali  Lamjani otoka Ugljana. U kavezima zadarskog arhipelaga imaju kapacitet od oko 4 000 tona, a plan im je širenja na 10 tisuća tona. Uzgojene brancine i orade uglavnom izvoze na tradicionalno talijansko tržište na kojem će u dogledno vrijeme dobiti konkurenciju s potencijalnog  velikog uzgajališta kod Vrgade.