Akcija mladih uputila je priopćenje za javnost u kojem traže ostavku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, kojeg  proglašavaju odgovornim za istraživanje nafte u Jadranu kao i Imunološki zavod.

 " Apsolutna nesposobnost, pogodovanje krupnom kapitalu i privatnim interesima, nezakonito poslovanje, nepotizam, korupcija... to su više manje osnovni postulati rada svih dosadašnjih Vlada Republike Hrvatske. Postulati koji su tisuće naših sugrađana otjerali iz ove zemlje u potrazi za sigurnim poslom i normalnim životom. Postulati koji su u zadnjih 25 godina sustavno uništavali nadu u bolji život, nadu da se nešto ipak može promijeniti i nadu da će svemu tome građani reći dosta i pružiti otpor.

Danas se konačno može reći da nada postoji. Nakon nekoliko mjeseci organiziranog građanskog otpora izborili smo dvije vrlo važne pobjede. Imunološki zavod ostaje u rukama građana i spasili smo Jadran od protuzakonitog i opasnog eksploatiranja i istraživanja.

Ovo su dvije pobjede koje su izborili građani, građani koji su konačno pružili otpor. Dvije pobjede koje nam jasno ukazuju da jedino organiziranim otporom možemo pobijediti sistem koji nikada nije ni radio u našem interesu nego u interesu krupnog kapitala i financijskih institucija.

Ponosni smo na sve građane, udruge, institucije, javne osobe... koje su odlučile pružiti OTPOR, kao što smo ponosni i na činjenicu da je Akcije mladih jedina politička opcija u Republici Hrvatskoj koja je od prvog dana stala u zaštitu Imunološkog zavoda i Jadrana.

Akcija mladih odlučila je podržati inicijativu građana Visia Croatica za spas i zaštitu Imunološkog zavoda d.d., Zagreb. Cilj inicijative je bio da Imunološki zavod, kao tvrtka od iznimnog značaja za sve državljane Republike Hrvatske, zauvijek ostane u rukama hrvatskih građana. Nakon 25 godina sustavne pljačke ove države i ovog naroda krajnje vrijeme je bilo da kažemo dosta. Kriminalnom privatizacijom ugroženo je ne samo gospodarstvo cijele države nego čak i njezina nezavisnost. Imunološki zavod je naša krv i naše bogatstvo i ovom inicijativom zaustavljen je proces privatizacije koji je mogao dokrajčiti sve ono što predstavlja Imunološki zavod.

Nadalje nakon mjeseci dokazivanja da Ministarstvo gospodarstva provodi procese vezane za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu protivno zakonima i propisanim procedurama, Akcija mladih jedina je od stranaka uputila Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske zbog osnovanih sumnji u nezakonitosti u mnogim dijelovima procesa, pozdravljamo razumnu odluku naftnih kompanija Marathon Oil i OMV da odustanu od potpisivanja najavljenih ugovora.

Takav potez pokazuje da su čelništva tih naftnih kompanija shvatila da se izlažu ne samo protivljenju lokalnih zajednica nego i izglednim međunarodnim okolišnim tužbama, budući da je postalo razvidno da lokalne zajednice itekako imaju mandat usprotiviti se štetnim ugovorima koji bi ih doveli u stalnu gospodarsku i ekološku ugrozu, a bez ikakvih sigurnosnih ili kakvih drugih, a ponajmanje ekonomskih koristi.

Osim toga kao pretežito turistička zemlja smatramo lošim po gospodarske odnose i buduća ulaganja što je Ministarstvo gospodarstva u mnogim segmentima provođenja natječaja, osobito u ugovorima o provođenju 2D seizmičkog istraživanja Jadrana gdje osnovano sumnjamo da strana tvrtka i nadalje protuzakonito slobodno raspolaže podacima koji spadaju pod režim državne tajne te da se pogodovalo i protežiralo naftne kompanije kao ulagače.

Drugim ulagačima prvenstveno u turističke komplekse i infrastrukturu, u marikulturu te ostalu proizvodnju hrane i drugog Ministarstvo gospodarstva ni izdaleka nije pružilo takve pogodnosti i povlašten tretman koji su dobili u iznosima znatno skromniji mogući ulagači u istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu.

Nejednak odnos spram gospodarskih partnera stvara gospodarsku nesigurnost kod SVIH ozbiljnih ulagača jer negira pravičnu tržišnu utakmicu i sigurnost ulagača u Republici Hrvatskoj, što iole ozbiljnim ulagačima nije prihvatljivo, a to je potvrđeno odustajanjem Marathon Oil-a i OMV-a.

Stoga zbog svih navedenih sumnji u nezakonitosti u pokušaju privatizacije Imunološkog zavoda te u protuzakonitom ugrožavanju hrvatskih gospodarskih interesa postupcima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, zbog kojih tražimo uključivanje DORHa ne samo po prijavi Akcije mladih, nego po službenoj dužnosti te zbog brojnih propusta koje je očigledno počinio ministar Vrdoljak u vođenju Ministarstva gospodarstva na gospodarski po Hrvatsku štetan način, tražimo njegovo hitno odstupanje s mjesta ministra te utvrđivanje obima ekonomskih, političkih i drugih šteta koje je svojim lošim i vođenjem Ministarstva gospodarstva Ivan Vrdoljak nanio Hrvatskoj.

Narod je pružio otpor, a sada je vrijeme da oni odgovorni za propuste i štetno djelovanje po ovu zemlju preuzmu odgovornost i podnesu ostavke, navodi se u priopćenju kojeg potpsuje Bojan Kurelić, tajnik Akcije mladih