ZADAR - Prvi dan finalnih jedrenja nije donio dobre rezultate na Europskom prvenstvu klase 470 u danskom Aarhusu za zadarski dvojac Šime Fantela i Igor Marenić. Po vrlo nestabilnom ljetnom vjetru imali su 26. i 18. mjesto te su ukupno na 21. mjestu.
Dovoljno je pogledati poredak i rezultate flote u kojoj je ćudljiv, ljetni vjetar na regatnom polju uradio svoje. Čak i najbolja posada svijeta, Australci Belcher i Ryana tek na 10. mjestu. Na ovom natjecanju u Aarhusu koji će biti domaćin i kvalifikacijskog Svjetskog prvenstva, vidljivo je koliko je ovo sport koji ovisi o prirodi. Nevjerojatne se stvari događaju s vjetrom. U tren ga nestane, da bi se pojavio na sasvim drugoj strani regatnog polja i povuče neke koji ga nisu niti tražili. Naprosto trebaš imati sreće da  otkriješ vjetar, a regatni odbor ne prilagođava "bove" uvjetima na moru,  kazao je Edo Fantela, trener i izbornik HJS-a, komentirajući neobično loše rezultate jedriličara sv. Krševana.
Još su tri dana natjecanja. U Dansku je stigao toplinski val i jedriličari su nemoćni pred  ljetnim vjetrićem na Sjeveru Europe.