U srijedu, 15. travnja s početkom u 11 sati, u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije, održat će se predstavljanje kuharice „Riblji pjatić zdravlja" koja je nastavak započetog projekta „Riblja kašeta zdravlja" koju je pokrenuo Upravni odjel za poljoprivredu u sklopu strateških dokumenata Programa razvoja sektora ribarstva Zadarske županije 2013.-2015. i Nacionalnog strateškog plana razvoja ribarstva RH 2013.

Projekt se počeo provoditi 2013. godine i ima za cilj potaknuti veću potrošnju konzumacije ribe već u najmlađoj dobi, stvaranje zdravih navika jedenja ribe i važnosti ribe i ribarskih proizvoda za zdravlje. Kroz vrijeme trajanja projekta u državnim vrtićima DV Sunce i DV Radost uveden je još jedan riblji obrok tjedno.

U okviru projekta tiskano je 500 primjeraka slikovnica „Plava riba plavog mora" i 30 plakata koji su poslužili kao uvod u početak projekta i aktivnosti vezane za projekt. Predstavljanje kuharice pod nazivom „Riblji pjatić zdravlja" nastao je kao prirodni slijed započetih aktivnosti, a u realizaciju je uključen i stručni tim Zavoda za javno zdravstvo.

Svaki prikazani recept predstavlja nutritivno i energetski izbalansiran obrok sa potrebnim esencijalnim makroelementima uz mogućnost kombiniranja i zamjene pojedinih namirnica, raznih vrsta ribe, integralnih žitarica, povrća, grahorica,maslinovog ulja i ostalih namirnica mediteranskog podneblja. Na taj način dječji vrtići će dobiti razrađenu kuharicu koju će moći primijeniti u svom svakidašnjem radu s djecom.