Ministar Siniša Hajdaš Dončić i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Marinko Slavić potpisali su danas u Tkonu Sporazum o sufinanciranju projekta Županijske lučke uprave Zadar „Izgradnja trajektne luke Tkon-Otok Pašman".

Cilj projekta je izgradnja nove trajektne luke Tkon - Otok Pašman koja treba omogućiti funkcioniranje redovitog trajektnog prometa Biograd-Tkon, budući je postojeći trajektni pristan nedovoljnih dimenzija te se ukrcaj izvodi izravno iz mjesne prometnice.

Spomenutim projektom izgradit će se dvije iskrcajno-ukrcajne rampe, gat (bočni vez) za trajekte, ukrcajno-iskrcajni trak za motorna vozila kao i čekalište za ukrcaj u trajekt, a ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi više od 40 milijuna kuna (s PDV-om).
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture sufinacirati će realizaciju projekta s iznosom od tri milijuna kuna u 2015. godini. Potpisivanju ugovora prisustvovat će i pomoćnik ministra Igor Butorac i načelnik općine Tkon Goran Mašćet.

U Državnom proračunu RH za 2015. godinu i projekcijama za 2016. i 2017. godinu za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture planirano je ukupno 23 milijuna kuna. Na javni poziv Ministarstva pristiglo je 27 projektnih prijedloga koja su kandidirana od strane 16 županijskih lučkih uprava, a ukupne vrijednosti 75,5 milijuna kuna. Ukupno je 12 projekata je kroz bodovanja prošlo postupak odabira, a ključni kriteriji su unapređenje kvalitete javnog pomorskog prijevoza u pogledu povezivanja otoka s kopnom i otoka međusobno, stvaranje boljih uvjeta za život na otocima te stvaranje uvjeta i poticanje gospodarskog razvoja otoka i otklanjanje nedostatka na postojećoj infrastrukturi.