Udruga Eko-Zadar i Grad Zadar četvrtu godinu za redom provode kampanju Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš koja je ujedno i dio programa obilježavanja Dana planete Zemlje 22. travnja.

Akcija čišćenja održati će se 18. travnja 2015. godine diljem Hrvatske, a u Zadru će se čistiti park-šuma Musapstan. Cilj ove akcije je osvještavanje građana o važnosti primarnog odvajanja otpada, kao i podizanje svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te o važnosti očuvanja okoliša, prirode i planeta.

Eko-Zadar u suradnji s Gradom Zadrom, Zadarskom županijom, Hrvatskim šumama i Čistoćom d.o.o. organizira niz aktivnosti koje će se povodom Zelene čistke održati na Musapstanu gdje će se, kao i ranijih godina, prezentacijama i radionicama predstaviti brojne zadarske udruge, škole, sportski klubovi i drugi kreativci.

Iz udruge Eko-Zadar stoga pozivaju sve udruge, škole, klubove i građane koji se žele tog dana predstaviti svojim programom da se jave na telefone udruge Eko-Zadar 300 119 i 300 120 radim danom od 8 do 14 sati ili na e-mail: [email protected]

Napominju i kako će Liburnija d.o.o na dan održavanja Zelene čistke osigurati besplatan prijevoz do park-šume.

Zelena čistka je najveći ekološki volonterski projekt i dio je globalne akcije World Cleanup 2015 (Očistimo svijet 2015) koja okuplja aktivne građane i organizacije. Ideja je, podsjetimo, 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Lets do it!

(Učinimo to!) koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera koji su u jednom danu očistili 10.000 tona otpada sa budžetom od 500.000 eura. Prošle godine u Zadru je očišćeno više od 250 metara kubičnih, ilegalno odloženog otpada, a ovaj je izvrsni rezultat poticaj da ove godine budemo još bolji, poručuju uz udruge Eko-Zadar.