Airbus A320 Germanwingsa srušio se na jugu Francuske, javlja Reuters. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova istražuje je li na letu 4U9525 između Barcelone i Dusseldorfa bilo hrvatskih državaljana. Avion je s radara nestao u 9.39 sati.

Lokalne novine La Provence javljaju da je Airbus prevozio 142 putnika, uz dva pilota i četvero članova posade. Informacije govore kako nema preživjelih.

Pad aviona potvrdila je francuska policija, a ministar unutrašnjih poslova uputio se na mjesto nesreće. Francuski premijer Manuel Valls izjavio je da, po svemu sudeći, među putnicima zrakoplova nema preživjelih. Identitet putnika kao niti njihova nacionalnost još nisu poznati. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova doznajemo kako provjeravaju ima li među stradalim putnicima hrvatskih državljana.

Ovakav tip zrakoplova posljednji puta se u Francuskoj srušio 20. siječnja 1992. kad je u blizini planine Sainte-Odile smrtno stradalo 87 ljudi.

Glasnogovornik francuske Agencije z civilno zrakoplovstvo (DGAC) potvrdio je da se zrakoplov srušio blizu gradića Barcelonnette, stotinjak kilometara sjeverno od francuske rivijere, odnosno grada Nice.

Zrakoplov A320 koji se serušio star je 24 godine, a prije Germanwingsa od 1991. godine letio je u sastavu Lufthanse, tvrtke koja je vlasnik Germanwingsa.

Njemački mediji pak javljaju kako prema službenim podacima - preživjelih nema. O padu zrakoplova se ekspresno oglasio i francuski predsjednik Francois Hollande, koji je izjavio da ima mnogo žrtava iz Njemačke, te da je avion pao u vrlo nepristupačnom području. Na mjesto nesreće uputilo se 240 vatrogasaca te 200-tinjak policijskih službenika. Traje potraga i za očevicima nesreće, no informacija za sada nema. Navodno je odaslan poziv za pomoć iz zrakoplova neposredno prije nego što je zrakoplov nestao s radara. Radarski signal je izgubljen na otprilike dvije tisuće metara visine.