O paklu anoreksije danas je studentima psihologije u Gradskoj knjižnici govorila Neda Dropulić, autorica knjige "Anoreksija - težina ljepote" koja se i sama borila s tim poremećajem u ishrani. Gostovanje je organiziralo Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru, u sklopu Tjedna psihologije. Neda, danas zdrava studentica kroatistike u Splitu, mladima poručuje da se ovaj poremećaj može pobijediti.

-S gubitkom kilograma raslo je moje samopouzdanje, no to je bilo lažno samopouzdanje. Vjerujte u sebe, a ne u nametnute društvene ideale, poručila je autorica knjige mladim ženama.

Njena priča počela je u 7. razredu kad su, prema njenim riječima, sve tinejdžerske nesigurnosti eskalirale i priču o uspjehu je počela vezivati s gubitkom kilograma. Međutim, prvih 5 kilograma pretvorilo se u 10, pa u 15 i tako dalje...

Već u 8. razredu pala je na težinu od 29 i pol kilograma, i tek tada, kad je vidjela svoju fotografiju shvatila je da to nije u redu, no svoj odraz u ogledalu nikad nije smatrala zabrinjavajućim. - Jednostavno, sebe nisam takvu vidjela kad sam se gledala u ogledalu, kazala je Neda Dropulić.

Hospitalizacija i psihoterapija prvih godina borbe s anoreksijom nisu bili uspješni jer Neda nije htjela ozdraviti. Potreba da svaki zalogaj hrane prožvače 125 puta bila je jača od nje. Nakon anoreksije došla je i bulimija i kompulzivno prejedanje, ali srećom roditeljska ljubav i vjera Nedu su ipak izvukli iz pakla koji je sada iza nje.

Gdje je izvor problema?

- Nikad nisi dovoljno mršav jer ti svi mediji prezentiraju da su sve lijepe žene mršave i krhke. Mi smo anoreksični u glavi, problem je te opterećenosti koja će se nekad manifestirati na tijelu, nekad ne, poručila je Neda.

Statistika kaže da se s problemom poremećaja u prehrani danas u Hrvatskoj bori 300 tisuća žena, pri čemu oko devet tisuća djevojaka od 15 do 19 godina. Neda Dropulić poručuje da se lažne svjetonazore može pobijediti, i da je ključ u ravnoteži između intelektualnog i fizičkog.

Nedi je u pisanju ove knjige pomogao doktor Darko Marčinko, a doznajemo kako bi se mlada spisateljica i po završetku studija htjela nastaviti baviti pisanom rječju. U pripremi je već drugi roman, iako potpuno druge tematike. Nek joj je sa srećom!