Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je u Maloj vijećnici Grada Zadra potpisala sporazum o otpis dugova građanima koji za to imaju uvjete i spadaju u kategoriju socijalno ugroženih.

Osim ministrice i gradonačelnicima Zadra i Biograda na Moru ugovore su potpisali načelnici općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane i Kali, dok je načelnica Općine Gračac zbog vremenskih prilika zakasnila na čin potpisivanja te će svoju obvezu verificirati naknadno.

- Sada imamo potpisan sporazum s 51 gradom i općinom. Ove su mjere Vlade usmjerene prvenstveno na kategoriju socijalno najugroženijih građana, na dugove starije od godinu dana. Mnogi od tih dugova su stari i po nekoliko godina. Riječ je o gotovo nenaplativ potraživanjima. Otpis duga bit će svojevrstan novi početak za te ljude, dat ćemo im prostora za bolji život i stoga hvala svima koji su se uključili u projekt i koji su pokazali socijalnu osjetljivost. U Zadarskoj županiji imamo 1711 korisnika zajamčene minimalne naknade, od toga ih je 1100 u Zadru. Gard Zadar je i zbog toga između ostalog prihvatio ovaj sporazum, kazala je ministrica Opačić.

U ime ostalih potpisnika gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta je rekao:

- Podržavamo ove mjere, želimo sudjelovati i dati doprinos da tako otpišemo dugove po vladinim kriterijima. Vjerujem da će i oni koji nisu ovdje to potpisati. Takve informacije stižu do mene.

Milanka Opačić će o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, kao i o drugim socijalnim politikama govoriti danas poslijepodne s početkom u 17 sati u hotelu Kolovare na javnoj tribini Novi početak.