ZADAR- Zaposlenici Tankerkomerca ušli su u Novu godinu bez plaće koja im se još od studenog prošle godine nije mogla podijeliti jer je u zadarskoj Poreznoj upravi aktivirano rješenje od ovrsi na porezni dug iz predstečajne nagodbe.


Na žalost u fazi smo čekanja da institucije odrade svoj posao, kazao nam je direktor Roberto Motušić. Možda će to zvučati kao fraza, ali žalba Tankerkomerca na takvo rješenje prvo je čekala zbog stanja u samoj Poreznoj iz koje je četvero ključnih ljudi završilo u pritvoru, a sada je žalba na drugostupanjskom postupku u Ministarstvu financija zaustavljena nizom blagdanskih dana.
Inače u toj su tvrtki u prošloj godini normalno poslovalo, plaćali sve svoje obaveza iz tekućih prihoda od nautičkog turizma i skladištenje derivata u Gaženici
Prošlu godinu ćemo završiti u plusu, navodi direktor Motušić, dajući jasno do znanja kako je poslovni status Tankerkomerca zamrznut predstečajnom nagodbom koja ističe u veljači ove godine.
Što će se tada događati s Tankerkomercom teško je nagovijestiti budući da se do sada nisu dogodili uvjeti iz prihvaćenog predstečajnog plana - dokapitalizacija tvrtke od strane turske Dogus grupe koja je uvjetovana koncesijom nad Marinom Zadar.
Natječaj za koncesiju Ministarstvo pomorstva objavilo je u rujnu prošle godine, ponude su otvorene 2. listopada i na tome je stalo. Iz Tankerkomerca su na taj nimalo fer potez resornog ministarstva reagirali s rješenjem Upravnog suda kojim se traži da se taj natječaj stavi van snage dok se ne završi postupak u kojem Tankerkomerc dokazuje valjanost konverzije prava korištenja pomorskog dobra. Uz njihovo rješenje i Državno odvjetništvo RH dostavilo je mišljenje MPPI, po kojem je natječaj za kojeg je Vlada donijela odluku, provodi protuzakonito.
Iz Ministarstva pomorstva su se ogradili stavom po kojem to Rješenje Upravnog suda u Splitu nije poništilo, niti je stavilo van snage Obavijest Vlade Republike Hrvatske o namjeri davanja koncesije za predmetnu luku!?
Tankerkomerc nastavlja potragu za strateškim partnerom kojim bi se izbjegao stečaj, a to može postići uz brza rješenja institucija, jer rokovi ističu.