Nije dobro što se u Zadru otvara socijalna samoposluga jer to znači da ima jako siromašnih kojima je ona potrebna, a istovremeno je dobro što se ona otvara jer to znači da Zadrani žele pomoći onima kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije, zajedničko je razmišljanje svih govornika na današnjem otvaranju socijalne samoposluge u Samostanu sv. Frane.

Na otvorenju, prisutnima se obratio gradonačelnik Kalmeta. Zahvalio je obitelji Blaslov koja je inicirala otvaranje socijalne samoposluge i poručio

- Grad Zadar će za socijalnu samoposlugu dati 10.000 kuna. Mi već pomažemo sa 600.000 kuna godišnje rad pučke kuhinje, pomažemo Caritas, rad prenoćišta Sv. Vinko Paulski. Od sada kada budemo supruga i ja išli u kupovinu, uvijek ćemo uzeti kilo brašna, litru ulja ili neku prehrambenu namirnicu i donijeti ih ovdje.

Inicijativu za otvaranje socijalne samoposluge pokrenuli su bračni par Igor i Tanja Blaslov, a projekt su realizirali Caritas Zadarske nadbiskupije, Grad Zadar i Samostan sv. Frane. Svi oni kojima je pomoć potrebna, moći će se u samoposluzi, jednom mjesečno, besplatno opskrbiti osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama uz predočenje odgovarajućih dokumenata kojima potvrđuju svoj socijalni status.

Tanja Blaslov pozvala je sve građane da budu dostojanstveni u davanju kako bi oni kojima je pomoć najpotrebnija mogli i dostojanstveno primiti.

Fra Andrija Bilokapić obratio se prisutnima riječima -Mi franjevci se ne stidimo što živimo u dvorcu, ali bilo bi nas jako stid da ova kuća nije otvorena. U ovoj kući postoje mnoge udruge, a od danas postoji i socijalna samoposluga. Nije dovoljno samo pričati o ovakim akcijama ili poduhvatima, bitno je da svi građani, koliko god mogu, pomažu tokom cijele godine i donose stvari za one kojima je pomoć itekako potrebna. Ako police budu prazne, neće biti baš puno koristi od ove samoposluge.

Župan Zrilić kazao je kako postoji puno obitelji koje su se stjecajem okolnosti našle u poziciji da nemaju i da im je potrebna pomoć.

- Ono što je dobra stvar je da mi uvijek možemo reagirati i pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna. Zadarska Županija stalno pomaže aktivnosti Caritasa i mnoge druge socijalne aktivnosti baš kao i neke druge ustanove iz Županiji. U vrijeme Božića više smo na to fokusirani ali kao što je fra Andrjia rekao, trebamo biti aktivni tokom čitave godine, poručio je Zrilić.

Svečanosti otvorenja samoposluge nazočili su i učenici Gimnazije Jurja Barakovića proveli akciju i za prikupljeni novac kupili hranu koju su donijeli u samoposlugu. Djeca iz OŠ Šimuna Kožičića Benje su u došašću prikupljali hranu i higijenske potrepštine, koje su također donijeli u socijalnu samoposlugu.