ZADAR- Jeste li riješili problem galebova, pita su novinari jučer u Novoj luci Gaženica lučku upravu. To je pravo pitanje, kazao je Krešimir Rendeli, predsjednik Upravnog vijeća. A odgovor je bio vidljiv na asfaltu  punom perja i ostataka hrane tih "letećih glodavaca", koje neki uspoređuju sa štakorima.
U Lučkoj upravi su konzultirala i zadarskog ornitologa dr. Gordana Lukača, koji im, na žalost, nije mogao ponuditi efikasno rješenje zaštite lučkog područja Gaženice od galebova, koji jednostavno nemaju prirodnog neprijatelja, kazao je Igor Pukec, pomoćnik ravnatelja LUZ.


Mogu ih rastjerivat topovima ali oni se ubrzo naviknu na taj zvuk. Hoće li stalna buka koja bi trebala biti, kada se u Gaženici pokrene pun trajektni promet, rastjerivat galebove koji mogu živjeti do 30 godina, to će se tek vidjeti. Kao i hoće li ih ribarska luka na kojoj se još radi, dodatno privlačiti te kriještavce koji su mnogim Zadranima postali noćna mora.
Dubai je u pomoć pozvao sokolare koji s tim pticama grabežljivcima rastjeruju golubove čiji izmet uništava im staklene fasade. Nije pomogla nikakva suvremena tehnologija već prirodni lanac. Na sve veći problem građana s galebovima prije dvije godine upozorila je gradsku vlast Maja Pletikosić, HDZ-ova gradska vijećnica.

Međutim, tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić nije shvatio problem te pojave na koji je odgovorio, kako smo već pisali prispodobom iz svog djetinjstva.
A galebovi se sve više množe i „karaju".