ZADAR- U Zadar je prvi put uplovila jedna od najvećih i najljepših jahti na svijetu Carinthia VII koja je u vlasništvu poznate milijarderke Heidi Horten.

Jedna od najbogatijih žena na svijetu Austrijanka Heidi Horten nalazi se na Forbesovoj listi s 3.3 milijarde dolara bogatstva. Heidi Horten, kao mlada udala se za uspješnog trgovca Helmuta Hortena u čijoj se grupaciji nalaze trgovački lanci poput Kauflanda i Metroa. Heidi Horten je nakon njegov smrti preuzela posao.


Jahta plovi pod Austrijskom zastavom a bazna luka joj je Antibes u Francuskoj. Do sada je više puta viđena u Rovinju. U Zadar je stigla s Paga.
Carinthia VII dugačka je 97.2 metra, široka 15.95 metara i teži 3643 tone a gaz je 4.80 metara, tako da je bez većeg problema pristala uz Istarsku obalu. U tome je posadi pomogao zadarski pilot Edo Kucelin, a "cime" su vješto od filipinskih mornara prihvaćali trojica privezivača iz tvrtke Luka koji su je vezali za noćenje u Zadru.


Prva i najveća mega jahta, koja je uplovila ove godine, Carinthia VII ne spada u najveće jahte koje su do sada uplovljavale u Zadar. Rekord ipak nose jahte ruskog bogataša Romana Abramovića. U Zadru je bila njegova Luna sa 115 metara, a 2007. godine Irina Abramovič, bivša mu supruga doplovila je u Zadar na jahti „Pelorus" čija je dužina 115 metara

Prije dvije godine za zadarsku đigu nije se zbog juga u ponedjeljak poslijepodne nije uspjela vezati Mayan Queen IV" ali je uplovila u luku u utorak ujutro. Kraljica Maya u vlasništvu je Alberta Bailleresa, rudarskog magnata iz Meksika, duga 93 metra zauzela je tada veći dio akvatorija zadarske marine. Prizor je bio impresivan kao i danas uz zadarsku rivu.