ZADAR- Tvrdimo kako uvođenjem outsourcinga Vlada neće ništa uštedjeti, to je samo nova privatizacija u kojoj će oni s najmanjim primanjima, poput spremačica biti još više ugroženi, čulo se sinoć prilikom okupljanja desetak županijskih povjerenika iz raznih sindikata koji su dogovorili način prikupljanja potpisa za referendum o izglasavanju zakona kojim bi se zabranila takva praksa u javnom sektoru. Prikupljanje potpisa počinje od 5. lipnja, a jedno od mjesta nalazit će se i na Narodnom trgu.

Sjetimo se 90 -tih godina, kada je u ime jedne strane riječi - transparentnost provedena velika pljačka u privatizaciji, poslije toga imamo fleksibilnost i izmjene Zakona o radu, a sada outsourcing, govori se o uštedama zbog vanjskog posrednika,privatnika, no toga nema, ustvrdio je županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Jere Bilan.

 

Spremačica iz jedne zadarske škole kazala je kako se najviše boje da će oni njih iznajmljivati dalje.

- U privatnim rukama to će biti robovlasničko društvo, kao što se već događa u brojim tvrtkama u Hrvatskoj gdje se prekovremeni ne plaćaju. Mi  predlažemo da kad koja kolegica ode u mirovinu da ne primamo nove već da posao rasporedimo između sebe.Sigurno da me je strah da u ovim godinama ostanem bez posla, jer samo to već prošla u tvrtki gdje sam radila 30 godina. Ovdje radim već deset godina, kazala je spremačica.