Veliki afrički lav Kongo iz zagrebačkog Zoološkog vrta konačno će upoznati svoje vlasnike. Učenici sedmih razreda Osnovne škole u Benkovcu, koji su ga u siječnju posvojili na godinu dana, susrest će se s njim uživo.

Nakon višemjesečnog iščekivanja, susret s Kongom omogućio im je HRT u sklopu jutarnje mozaične emisije "Dobro jutro, Hrvatska". Prema informacijama njihove učiteljice Mire Jokić, učenici će na dogovoreni susret u Maksimir otići u 14 sati, nakon gostovanja na Prisavlju, a Turistička zajednica počastit će ih i obilaskom centra Zagreba.

- Jako su uzbuđeni i ne mogu dočekati svoj odlazak u Zagreb, gdje će konačno upoznati Konga. Mjesecima smo čekali da nam se otvori mogućnost posjeta Kongu i sada nam je to omogućila novinarka HRT-a Karmela Vukov Colić, kojoj smo vrlo zahvalni. Nažalost, u posjet nije moglo ići svih 114 učenika iz pet odjeljenja, koliko ih je sudjelovalo u njegovu posvojenju, pa smo morali izabrati samo njih trideset.

Nije bilo lako, ali smo odlučili da kriterij budu ocjene, tako da svi shvate da se ni do čega ne dolazi tek tako. Nitko se ne ljuti zbog toga - kazala je učiteljica Jokić, na čiji su se poticaj učenici i uključili u projekt "Posvojitelji životinja" zagrebačkog Zoološkog vrta, gdje Kongo ima stalno prebivalište. Kako bi došli do novca potrebnog za simbolično posvajanje afričkog lava Konga, mjesecima su prikupljali stari papir i povratnu ambalažu.

Posvojenje vrijedi za jednu godinu
- Učenici su odmah s velikim oduševljenjem prihvatili moj prijedlog da usvoje životinju iz zoološkog vrta. Ta im se mogućnost strašno svidjela, pa su strpljivo prikupljali ambalažu i papir. Sliku Konga koju su dobili iz zoološkog vrta od tada ponosno drže u razredu i jako ga vole - kaže 32-godišnja učiteljica, koja u benkovačkoj osnovnoj školi učenicima sedmih razreda predaje matematiku.

Dodala je kako se projektom posvojenja bilo koje životinje u zagrebačkom Zoološkom vrtu omogućuje zdravstvena zaštita, nabava hrane i dobrobit odabrane životinje.

Posvojenje vrijedi za jednu godinu, s mogućnošću produžetka, a jedna životinjska vrsta može imati više posvojitelja. Posvojitelji se razlikuju po iznosu donacije, a svi dobivaju određene nagrade kada to postanu, pa mogu dobiti plaketu sa slikom životinje, suvenir Zoo vrta, svoje ime na nastambi posvojene životinje, majicu Zoo vrta, ulaznice u Zoološki vrt, kao i fotografiju životinje.