ZADAR- Zadarska županija danas je bila domaćin konferencije koja je u Arsenalu priređena povodom početka provedbe projekta HERA koji će se u idućih 29 mjeseci sufinancirati iz IPA fonda (programa jadranske prekogranične suradnje) s 8.8 milijuna eura. 


Osim što će taj novac proći kroz županijski proračun u distribuciji prema 18 partnera iz osam zemalja, u zadarskoj županiji će ostati 3.2 milijuna eura. Toliko će, među ostalim uložiti u infrastrukturu koja treba pratiti jedno sasvim drugačije poimanje i ponudu tzv. kulturnih turizma. 


Na današnjoj konferenciji s kojom službeno počinje provedba HERE, izostao je zbog bolesti projekt menadžer Lovre Jurišić, (pomoćnik pročelnika Davora Lonića) koji se u Županijskom odjelu za razvoj i europske procese odradio  najveći posao za taj najveći EU projekt u Zadarskoj županiji. U pripremi su pomogli Marica Babić i Josip Matasi iz Razvojne agencije Zadarske županije.


Najveći trag od ulaganja imat će sam Zadar, budući da je projektom predviđena izrada ortofoto snimke srednjovjekovnih bedema. U njima će obnoviti Morska vrata, prolaz cara Augustina te Mali Arsenal. O njima je danas kratku povijesnu priča ispričala dr.Kornelija A. Giunio koju je završila željom, ali i potrebom da se Muraj oslobodi vozila i postane šetalište.


Sve mogućnosti kulturnog, ali i kreativnog turizma, koji je u trendu, a koji će se vrednovati kroz projekte HERA izložio je mr. Vinko Bakija s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.
On je osmislio rute nazivom Cvijet soli u cvijetu Jadrana. In Maraština Veritas, itd, kazavši kako svaki taj projekt treba pratiti priča da bi ciljani turisti to platili. Istaknuo je kako Škraping može izvoziti kao brend, te naveo primjer malog eko muzeja kojeg je u Nadinu stvorila obitelj Ođaković u koji je on osobno vodio jako zainteresirane Šveđane.
HERA je iznimno infrastrukturni projekt, istaknula je Marica Babić iz Razvojne agencije ZADRA, navodeći kako uz smještaja, kulturne rute, pregled baštine, nudi se mogućnost ulaganja u turističku infrastrukturu od Grčke do Italije. Naravno, preko Zadra u koje su danas kao sudionici konferencije bili i gosti iz zemalja partnera u ime kojih je govorio dr. Gino Verocchi, projekt menadžer iz talijanskog Terama.