Pada li popularnost facebook, društvene mreže među mlađom populacijom jer sve više roditelja koristi tu stranicu, kako on utječe na komunikaciju,  neka su od pitanja na koja je za Radio Zadarodgovarao dr. Josip Čirić sa zadarskog sveučilišta. Iz komentara slušatelja izdvajamo mišljenja kako mladi danas imaju zdravstvenih poteškoća zbog čestog korištenja novih tehnologija.

Ili kako je jedan slušatelj slikovito rekao - zbog "Lica knjige" ( Facebooka) djeca su zaboravila na igru. No ima i drugih komentara.

Što mislite o Facebooku - mreži koja je u 10 godina postojanja okupila preko milijardu korisnika - bilo je pitanje današnje emisije Pregrijavanje.

Zašto koriste Facebook - odgovarali su zadarski srednjoškolci i studenti:

"Koristim ga radi faksa, imamo tamo svoju grupu, ali i radi izmjenjivanja poruka s prijateljima ...... Često odlazim na Facebook, no mislim kako ga djeca ne bi trebala koristiti, već bi trebala svoje slobodno vrijeme provoditi vani u igri..... Bila sam ovisnica na početku, no sada ga koristim možda pet minuta dnevno, radi faksa, ne koristim ga baš puno, ali mislim da je dobar jer se tako može doći do puno informacija...... Mojoj mami nije baš drago kad ga koristim no i ona voli pogledati slike koje primam.... koristim ga dva puta dnevno zato da se dogovorim s prijateljima, žao mi je što je sve zbog toga postalo javno. " - bili su neki od odgovora.

 

Po prof. Čiriću, kada se govori o Facebooku,  treba razlikovati dvije stvari.

- Tu je pitanje moralne panike koja se uvijek podiže oko bilo čega novog vezano za djecu, od toga da će puno gledanja crtića Tommya i Jerryaće stvoriti nasilnike, sada je Facebook postao popularan negativac.

Zaboravio se jedan drugi faktor u cijeloj priči, a to je odgovornost roditelja i čini mi se da roditelji izbjegavaju tu odgovornost. Poznata su i istraživanja koja pokazuju kako je velikom broju djece omogućen stalan pristup televizijskim sadržajima, a imate i posebne programe za djecu.

Facebook se tu možemo gledati kao samo drugi kanal. Sve je pitanje mjere ,ali i nadzora roditelja, kad toga nema nastaju i problemi, komentirao je ulogu "fejsa"profesor Josip Čirić sa Sveučilišnog Odjela za informacijske znanosti.