Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar na redovnom "brifingu" s novinarima posebno se osvrnuo na polemike koje su se vodile zbog njegove zabrane da u sklopu Božićnog sajma nastupi "Gypsy Mambo Kočani orkestar".

- Ne smetaju mi polemike i različita razmišljanja, ali ovdje se postavlja Split kao grad slučaj i to mi smeta. Jedna obična odluka se pretvorila u pravu dramu sa šovinističko-nacionalističkim konotacijama. Ne znaš više tko te brani, a tko napada - veli Baldasar.

Pojasnio je kako su Romi koji su svirali na Rivi članovi Vranjskog orkestra koji su nastupili izvan programa, na što su u Gradu zažmirili.

-Dan poslije trebao je nastupiti Gypsy Mambo Kočani orkestar na bini, također izvan programa, na što smo upozorili ugostitelje, nakon čega su se povukli - pojasnio je.

Nezgodno se poklopilo uz tu priču i ona o beogradskom bračnom paru kojemu su prije par dana huligani skinuli BG tablice i vozilo još nagrdili ustaškim znakovljem.

-Nažalost, to se ne događa prvi put i ne događa se samo u Splitu. Nisu zaludu nin svastike po zidovima koje se povremeno pojavljuju. Za mene je to pojedinačni incident budala i huligana, a ne odraz klime i razmišljanja građana Splita. Mislim da je naš grad još uvijek jedan od najsigurnijih gradova.

Želi se od Splita napraviti grad srboždera i ljudoždera, a to nije istina. Split je grad u kojem su gosti iz Srbije dobrodošli - mišljenja je Baldasar, koji je još napomenuo kako je već između Turističke zajednice Grada Splita i one beogradske dogovoren njegov posjet glavnom gradu Srbije, kao i Rakovici.

Gradonačelnik Ivo Baldasar novinare je obavijestio kako od 1. veljače gradovi Trogir i Makarska više neće moći odlagati svoj komunalni otpad na Karepovcu.

-Nisu napravili sve što su trebali. Mi smo pomogli susjedima tri mjeseca, ali sada mi, zajedno sa "Čistoćom" imamo problem, jer se količina smeća povećala za 10 posto, što je previše - kazao je Baldasar.

Projekt rekonstrukcije Turističke palače ide svojim tijekom, istaknuo je poteštat. Izvijestio je kako je završen arhitektonski javni natječaj, a tko su pobjednici, objavit će se nakon proteka žalbenog roka. Svakako, s rušenjem se ide u 10. mjesec ove godine, nakon završetka turističke sezone, a do tada slijedi još niz natječaja - za izvedbeni projeki i na kraju za javno-privatno partnerstvo.

Grad će ubrzo raspisati natječaj za najam praznih poslovnih prostora u svom vlasništvu. Radi se, pojasnio je Baldasar, mahom o prostorima koji se ne nalaze u centru grada, i koji nemaju komercijalnu upotrebu. Ivica Pavić, pročelnik Službe pravne zaštite, stanova i poslovnih prostora, potvrdio je medijima kako je završen popis svih poslovnih prostora, njihovih zakupaca i cijena najma. Popis se nalazi na web stranicama Grada u dijelu GIS za građane.

Božićni sajam na Rivi završit će u subotu, 11. siječnja i neće se produžavati, potvrdio je gradonačalnik. Za završnu feštu ugostitelji su pripremili party - svojevrsnu diskoteku na otvorenom koja će početi u 18 sati, a trebala bi završiti oko 1 iza ponoći.
-I sami ugostitelji su rekli da ne bi produžavali sajam, jer su se ljudi već istrošili. Zahvaljujem se stanovnicima na Rivi i ujedno se ispričavam što su trpjeli buku, ali želimo li biti turistički grad, neke stvari moramo i dozvoliti. Čini mi se da smo sa sajmom pogodili, jer su svi bili zadovoljni. Bio je u početku problem s toaletima, ali i to smo na kraju riješili - zaključio je Baldasar.