Bivši visoki dužnosnik Udbe Zdravko Mustač, pušten je na slobodu do odluke suda o tome hoće li biti izručen Njemačkoj po Europskom uhidbenom nalogu koji je stigao zbog optužbi za sudjelovanje u organizaciji ubojstva Stjepana Đurekovića.

Odluku o puštanju donio je Županijski sud u Velikoj Gorici, potvrdio nam je njegov odvjetnik Tomislav Antolin. Hoće li Mustač biti izručen Njemačkoj odlučivat će 9. siječnja Županijski sud u Velikoj Gorici.

 

Glasnogovornik Županijskog suda u Velikoj Gorici, Ante Zeljko potvrdio je kako je istražni zatvor za Mustača ukinut, a izrečene su mjere opreza. One uključuju oduzimanje putovnice, osobne iskaznice te obaveza zadržavanja u mjestu prebivališta.

Odvjetnik Antolin rekao je kako je očekivao ovakvu odluku. Taktiktu koju će primijeniti u raspravi o izručenju ne otkriva, ali napominje da će se služiti sličnim argumentima kao i obrana Perkovića.

Podsjetimo, glavni argument za Nobila protiv izručenja Njemačkoj je zastara koja je nastupila u Hrvatskoj za kazneno djelo koje im se stavlja na teret.

Sutra će Županijski sud u Zagrebu odlučiti i o izručenju Josipa Perkovića. Njegov odvjetnik, Anto Nobilo, potvrdio nam je da će Perković osobno pred sucima izvanraspravnog vijeća Županijskog suda obrazlagati zašto smatra da ga ne treba izručiti Njemačkoj.