'Županija ima stabilno financijsko stanje. Izvršili smo značajne aktivnosti u sklopu naših nadležnosti i zadovolji standarde. Sveukupno, ipak ne možemo biti zadovoljni jer financijska kriza se produbila. Očekivali smo od Vlade neke poteze, ali oni su izostali. Nadamo se da će se to promijeniti u 2014 godini kako se i najavljuje, kazao nam je župan Stipe Zrilić u prigodnom razgovoru povodom kraja kalendarske godine. Iznoseći svojevrsnu inventuru događaja u 2013. Zrilić je naglasio značaj kontinuiteta obnašanja vlasti na zadarskom području, a bitnim drži i ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

'Pozitivna je to činjenica bez obzira na privremene teškoće. Mislim da ćemo dugoročno gledajući od toga imati koristi. Kao Županija smo se u pretpristupno vrijeme educirali za povlačenje značajnih sredstava iz Europskih fondova. Napravili smo i značajne planske pripreme kroz izradu strateških dokumenata', rekao je Zrilić.

Rast u turističkom sektoru ga posebno veseli kao i razvoj marikulture u Zadarskoj županiji koja je vodeća u proizvodnji ribe i plodova mora.

Osvrnuo se župan i na događaje u Zračnoj luci Zadar i zadarskoj Općoj bolnici.

'Zračna luka je pozitivna priča. Imala je porast broja putnika, no nažalost došlo je do kadrovskih promjena do kojih nije trebalo doći. Nadam se da one neće utjecati na daljnje poslovanje luke. Mislim da ta sporna stimulacija koju je direktorica dobila je dobivena temeljem odluke Vlade. Loš potez ministra. Opća bolnica je još jedan primjer loših poteza vladajućih, u ovom slučaju ministra zdravlja. Velika većina zdravstvenih ustanova u državi je imala financijske probleme. Država je preuzela one ustanove gdje su osnivači predali zahtjev za sanacijom. Među njima je i Zadarska županija. Od sanacije se očekivalo više. Koliko ja znam stanje je gore. U prvih devet mjeseci nagomilani su dugove od 35 milijuna kuna, a i opće stanje je gore nego prije. Osjeća se bezvlašće i nedostatak autoriteta i nastavak negativnih trendova.

Još jednom je pozvao na suradnju ministra Rajka Ostojića, ali i sve dužnosnike i zaposlenike javne službe.

'Svi mi koji radimo u javnom sektoru smo odgovorni i pozvani smo surađivati za dobro ljudi. Za to primamo plaću i zato smo izabrani. Ne možemo biti država u kojoj nam demokracija i višestranačje smeta. Svatko bi htio da nema onog drugog. To je nemoguće. Višestranačje je redovna sastavnica našeg življenja. To je dio našeg općekulturnog razvoja. Naravno da jedna politička opcija ne treba hvaliti drugu. Štoviše, potrebna je konstruktivna kritika samo da se nađu i bolja rješenja. Ni tada uspjeh nije zagarantiran, ali ako ne razvijemo suradnju na najbolji mogući način neuspjeh je zajamčen', rekao je župan.

Na kraju godine je naglasio i krupne korake koje Zadarska županija poduzima po pitanju legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

'To je bio državni posao kojeg je prijašnja vlast prenijela na Županije. Mi smo se odmah organizirali na najbolji mogući način. Potom je donijet novi zakon koji je otvorio mogućnost legalizacije gotovo svega. Rezultat svega je 53 000 bespravno izgrađenih objekata. Zaposlili smo nove ljude, nabavili potrebnu opremu i software. Očekivali smo značajniju pomoć države, ali od obećanja nije bilo ništa. Danas imamo riješeno 6500 predmeta odnosno 12 posto. Jedino je splitska županija riješila 30 predmeta više, ali ona ima duplo više djelatnika na tom poslu od nas'.

U 2013. godini župana Zrilića posebno su razveselile aktivnosti građanskih inicijativa u Hrvatskoj.

'Mnogi su se pozivali do sada na građanske inicijative, a iza njih su stajale udruge s dva, tri ili pet članova. De facto nisu ni bile građanske inicijative. Rezultati referenduma o braku su pokazali da moramo poštivati sustav vrijednosti koji je prihvaćen i tradicionalan i ne možemo tek tako zanemarivati mišljenje građana'.

Na kraju razgovora župan je uputio prigodnu čestitku posjetiteljima portala 057info:

'Svim žiteljima Zadarske županije želim puno zdravlja, sreće i osobnih uspjeha. Svima koji slave Božić želim sretan Božić i blagoslovljene božićne blagdane.