ZADAR-. Odbora za utvrđivanje naziva ulica, trgova područja te javnih poduzeća Grada Zadra, kojim predsjedava HDZ-ov vijećnik Rade Šimičević uputio je odlučivanje više prijedloga za nove nazive ulica, koji će se po svemu sudeći usvojiti. Nakon poslijeratne temeljite izmjene naziva ulica u Zadru, bit će to najveće preimenovanje kojim će se udovoljiti prijedlozima koji su uglavnom vezani za Domovinski rat.
Među ostalim bi i najpoznatiji zadarski gradonačelnika iz prošlog stoljeće pok. Kažimir Zanki koji je bio predsjednik SO Zadar, napokon dobio svoju ulicu.
Dosadašnji prijedlozi bili su odbijani, a po aktualnom prijedlogu dio Ulice Hrvatskog sabora od raskrižja sa Ulicom Put Nina i Ulice Matije Gupca do raskrižja sa Ulicom Put Bokanjca i Put Vrela, trebao bi se preimenovati u Ulicu Kažimira Zankija.


Do izmjene naziva ulica doći će u više gradskih naselja. U Arbanasima će biti dvije promjene: ulice Đure Marušića od raskrižja sa Šestanskim prolazom do raskrižja sa Ulicom kralja Tvrtka, preimovat će se u Ullicu Deana Nikpalja.

Tražili su to iz 84. Gardijske bojne HV „Termiti" Zadar. Na inicijativu Mjesnog odbora Arbanasi dio Ulice Jure Kastriotića Skenderbega od križanja sa Ulicom fra Gjergje Fischte do Trga kraljice Teute postat će Ulica Denisa Bajla.


Inicijativom Udruge specijalaca Domovinskog rata „Poskoci" Ulice fra Grge Martića od raskrižja s Ulicom Put Nina do prvog raskrižja sa Ulicom Branimira Gušića u Ulicu Ante Baljaka.

Tvrtka Maraš d.o.o. iz Vrsi predložila je da se ulica od Ulice Hrvatskog sabora prema tvrtki Maraš nazove Put Cerodola.

Mjesni odbor Ploče inicirao je preimenovanje ogranka Benkovačke ceste u Put Marnika.

 


Na inicijativu predlagatelja 84. Gardijske bojne HV „Termiti" utvrđen je prijedlog kojim se dio
Jadranske ceste, od raskrižja s Benkovačkom cestom od raskrižja sa Gaženičkom cestom preimenuje
u Ulicu 84. Gardijske bojne HV „Termiti".

,
Mjesni odbora Ričine predložio je da se dio Biogradske ceste, od raskrižja
s Ulicom Put Kotlara do raskrižja sa Gaženičkom cestom, preimenuje u Ulicu braće Miroslava i
Janka Perice. Po njihovom prijedlogu trg ispred MO Ričine trebao bi se nazvati Trg Damira Zdrilića.

Na inicijativu Udruge veterana 4. Gardijske brigade dio Jadranske ceste od raskrižja s Ulicom dr. Ante Starčevića do raskrižja s Benkovačkom cestom nazvat će se Ulica IV. Gardijske brigade.