Ako se u idućih tjedan dana ne potpiše novi kolektivni ugovor za zdravstvenu djelatnost, Hrvatski liječnički sindikat započet će prikupljati kuvertirane liječničke otkaze, nakon čega će uslijediti kolektivni otkazi ugovora o radu, zaprijetio je predsjednik sindikata Ivica Babić nakon današnje izvanredne sindikalne skupštine.

Članovi liječničkog sindikata, kaže Babić, nezadovoljni su dinamikom kolektivnih pregovora koji traju duže od mjesec dana. Traže da se pregovori odvijaju svakodnevno i u kontinuitetu, a do postizanja dogovora i potpisivanja novog kolektivnog ugovora nastavljaju sa štrajkom koji traje već 48 dana.

"Kolege su nezadovoljne odugovlačenjem pregovora, više na to ne pristajemo", poručio je Babić. Štrajk je svojom duljinom iscrpio i pacijente i liječnike, priznao je Babić, pa više "nikakvo guranje glave u pijesak ne dolazi u obzir".

Osim toga, ako se za tjedan dana ne postigne dogovor, sindikat će ponovno krenuti u akciju opoziva pristanka liječnika na rad dulji od 48 sati tjedno.

Babić je rekao da je skupština jednoglasno stala iza svih njegovih dosadašnjih postupaka, te na njega i dalje prenijela neograničen mandat za pregovore.

Ni današnji kolektivni pregovori u Ministarstvu zdravlja nisu završili dogovorom oko sadržaja novog kolektivnog ugovora, a glavni razlog su nesuglasice između Babića i predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek, koji jedno drugo optužuju za blokadu pregovora i obmanjivanje javnosti.

Avberšek tvrdi da Babić ponovno traži za liječnike prava iz ništavnog kolektivnog ugovora iz 2011., odnosno 260 milijuna kuna godišnje za svega 5700 liječnika koji imaju dežurstva i pripravnost, te pita što je s ostalim zaposlenicima u zdravstvu kojih je ukupno 72.000.

Samostalni sindikat, koji je najveći sindikat u djelatnosti, smatra da bi svim radnicima u zdravstvu na isti način trebao biti plaćen prekovremeni rad. Avberšek je također prozvala Babića da obmanjuje javnost kada govori o iznosu od 70 milijuna kuna, koliko navodno iznose zahtjevi njegova sindikata.

Ostojić uvjeren da će kolektivni pregovori završiti do petka

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas, prigodom posjeta požeškoj bolnici, kako je uvjeren da će pregovori o novom kolektivnom ugovoru biti završeni do petka, a na prijetnju Sindikata liječnika da će organizirati kolektivno davanje liječničkih otkaza rekao je samo da se "svatko ima pravo boriti za svoja prava".

Žao mi je da nismo ovako pregovarali cijeli kolovoz i rujan jer bi kolektivni ugovor bio potpisan već davno, izjavio je Ostojić novinarima dodavši kako pregovori mogu završiti u srijedu, četvrtak ili petak.

Optimist sam jer smo usuglasili ključna načela, da se moraju evidentirati i platiti prekovremeni sati kod svakog radnika, a ne samo liječnika, rekao je Ostojić dodavši kako su pregovarački timovi Ministarstva zdravlja i triju zdravstvenih sindikata "definirali kritične točke i skoro ih riješili".

"U tom pitanju sam optimist, a pravo je svakoga da se bori za svoja prava, uključivši i ovo kuvertiranje otkaza. Pričekajmo petak, uvjeren sam da ćemo pregovore završiti do petka", kazao je Ostojić.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić zaprijetio je danas da će, ako se u idućih tjedan dana ne potpiše novi kolektivni ugovor, sindikat započeti prikupljati kuvertirane liječničke otkaze, nakon čega će uslijediti kolektivni otkazi ugovora o radu.

Ostojić je u požeškoj bolnici otvorio Odjel za hitnu medicinu, u koji je Ministarstvo zdravlja uložilo 5,7 milijuna kuna. To je sedmi takav odjel u sklopu projekta unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, koji Ministarstvo provodi uz pomoć zajma Svjetske banke. Do kraja godine bit će otvoreno još petnaestak odjela za hitnu medicinu, najavio je Ostojić.

Odjel u Požegi sastoji se od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale, te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata.

To je ulazno mjesto za sva hitna stanja, gdje pacijent dobiva cjelovitu medicinsku skrb od prijema, pregleda i dijagnoze do liječenja. Za pacijente je najvažnije da više nema lutanja jer će biti zbrinuti na jednom mjestu, istaknuo je ravnatelj bolnice Željko Glavić.