Uz višnju marasku koja je već dobila zaštitu izvornosti, paška janjetina bit će tek drugi zaštićeni proizvod s područja Zadarske županije.

Janjetina na ražnju

Udruga Rogujica iz Paga predala je zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju u ministarstvo poljoprivrede, očekuju pozitivan odgovor, javlja Radio Zadar

Nadležna komisija nije imala primjedbi, pa Udruga ovih dana očekuje rješenje o zaštiti izvornosti paške janjetine na nacionalnoj razini. Zaštita izvornosti na nacionalnoj razini preduvjet je da se proizvod zaštiti na razini Europske unije.

U Hrvatskoj je trenutačno zaštićeno 15 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - 6 proizvoda zaštićeno je oznakom izvornosti, a 9 oznakom zemljopisnoga podrijetla. U postupku zaštite još je 5 proizvoda među kojima i paška janjetina. Tako će vjerojatno uz višnju marasku koja je dobila zaštitu izvornosti paška janjetina bit tek drugi zaštićeni proizvod s područja Zadarske županije. Ante Čemeljić tajnik udruge Rogujica........

"Nakon dobivanja ovog rješenja mi odmah krećemo na zaštitu na razini EU jer smo već pripremili teren kako bi se reklo po tom pitanju", rekao je za Radio Zadar Ante Čemeljić.