U utorak, 10. rujna 2013. godine, u Domu Županije župan Stipe Zrilić sa suradnicima pročelnicima Danielom Segarićem i Davorom Lonićem, direktoricom Razvojne agencije Zadarske županije Sanjom Peričić, te u nazočnosti predstavnice makedonske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji Mirjane Majić, primio je izaslanstvo makedonske regije Pelagonija koje na području naše županije boravi u sklopu studijskog putovanja koje je organizirao USAID. USAID u Makedoniji provodi projekt Macedonia Small Business Expansion koji za cilj ima jačanje malog poduzetništva te povezivanje s gospodarstvenicima iz regije.
Makedonskom izaslanstvu, u čijem su sastavu bili gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz regije Pelagonija te predstavnici tamošnjeg Centra za razvoj te USAID-a, župan je predstavio Zadarsku županiju, njen zemljopisni položaj, kulturno-povijesnu baštinu te gospodarstvo; s naglaskom na turizam i njegovo povezivanje s poljoprivredom; ali i ukazao na značaj kvalitetnog strateškog planiranja razvoja posebno u izradi strateških planskih dokumenata poput Županijske razvojne strategije te sektorskih planskih dokumenata, a koji su izrađeni u skladu s dokumentima EU.

Župan je gostima prenio iskustva Zadarske županije u pretpristupnom razdoblju, a osobito važnost prilagodbe novim uvjetima i novoj metodologiji rada. Govorio je i o svim problemima s kojima se i Županija, ali i ostali subjekti kako u javnom, tako i u privatnom sektoru suočavaju, poput nedostatke financijskih sredstava za predfinanciranje projekata koji se prijavljuju na natječaje za sredstva EU, neriješene imovinsko-pravne odnose, usitnjenost posjeda i dr. 

Pročelnik Lonić upoznao je goste s primjenom LEADER pristupa na području Zadarske županije te osnivanjem lokalnih akcijskih grupa tzv. LAG-ova, dok je pročelnik Segarić detaljnije govorio o razvoju poljoprivrede općenito spomenuvši i značajne aktivnosti na realizaciji projekta navodnjavanja te najavivši da će gosti u sklopu svog posjeta Zadarskoj županiji obići sustav navodnjavanja Baštica.

Direktorica Peričić govorila je o ulozi Razvojne agencije kao regionalnog koordinatora koji je izradio Županijsku razvojnu strategiju te vodi bazu projektnih ideja. Također je govorila o iskustvima u povlačenju sredstava iz IPARD-a upozorivši goste na važnost kvalitetne pripreme projekata koja je jedino jamstvo da će sredstva za koja se natječu i dobiti.
Gđa Majić zahvalila je županu što ima prigodu biti na svim susretima izaslanstava iz Makedonije istaknuvši dobru suradnju sa Zadarskom županijom te upoznavši goste s položajem makedonske nacionalne manjine na ovom području i njihovim aktivnostima u kulturno-umjetničkom društvu Biljana.

S regijom Pelagonija i problemima s kojima se u radu susreću domaćine je upoznala direktorica Centra za razvoj Emilia Gjeorska te ja zahvalila na prilici da čuju naša iskustva u aktivnostima koje su pred njima. 

Organizator putovanja makedonskog izaslanstva Natko Vlahović uputio je riječi zahvale županu, a razgovor se nastavio odgovaranjem na pitanja gradonačelnika i načelnika.
Župan je zaključio sastanak zahvalivši gostima na posjetu te im poželjevši ugodan nastavak boravka u Zadarskoj županiji.